Hlavní obsah

Sparta - Litvínov 7:1Sparta ve šlágru kola smetla druhý Litvínov a ztrácí na něj už jen bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Lukeš 0 : 1
10. Hlinka 1 : 1
13. Procházka 2 : 1
31. Polášek 3 : 1
32. Sabolič 4 : 1
46. Sabolič 5 : 1
46. Procházka 6 : 1
58. Forman 7 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Hokejisté pražské Sparty jednoznačně ovládli šlágr 38. kola Tipsport extraligy, když na svém ledě deklasovali Litvínov 7:1. Chemici sice už ve třetí minutě vedli, pak už se ale střelecky prosazovali jen domácí, takže se na třetí pokus dočkali proti Severočechům první výhry v sezóně. Litvínov i dál zůstává druhý, jenže Sparta, která zvítězila čtvrtý z posledních pěti duelů, na něj ztrácí už jen bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Procházka (uprostřed) a David Dvořáček ze Sparty Praha oslavují gól v zápase s Litvínovem.

Článek

Chemici podpoření sérií pěti výher v řadě začali v Praze ve velkém stylu a už ve třetí minutě šli do vedení. Při přečíslení třech na jednoho to vzal na sebe na levém křídle najíždějící Lukeš a překonal gólmana Novotného. Tomu museli domácí vzápětí několikrát poděkovat, že zlikvidoval další nebezpečné pokusy soupeře.

Spartu nastartovala první přesilovka zápasu, když byl vyloučen Lukeš. Hlinka bekhendem trefil pravý horní růžek Francouzovy branky a mohl se radovat z jubilejního dvoustého gólu v extralize. Ve 13. minutě už Holešovičtí vedli, Volkovu přihrávku totiž jemně tečoval Procházka, který tak zaznamenal první branku v tuzemské nejvyšší soutěži. V závěru první třetiny měli hosté štěstí, že puk, který vypadl Francouzovi z výstroje, se odkutálel po čáře mimo brankoviště.

Ve 22. minutě měla Sparta další početní výhodu, zapomněla ale na Hübla, který v sólovém úniku Novotného střelou mezi betony nenachytal. V polovině zápasu hráli domácí přes minutu a půl přesilovku čtyři na tři a dlouho to vypadalo, že úspěšní nebudou. Hlinku hned dvakrát vychytal Francouz, pak ale napřáhl Polášek a zvýšil na 3:1.

O devětatřicet vteřin později navíc Francouz po nahrávce zpoza branky nevěděl, kde má puk, čehož využil Sabolič, jenž se ze všech hráčů nejrychleji zorientoval a došťouchnul kotouč za čáru. Na konci prostřední části hry měl Litvínov možnost 71vteřinové dvojnásobné přesilovky, jenže Ručinský ani Hübl neuspěli.

A když na začátku třetí třetiny neuspěl už ve svém druhém úniku proti Novotnému Hübl, litvínovský odpor byl u konce. Naopak Sparta už mohla hrát uvolněně - ve 46. minutě obkroužil branku Buchtele, předložil puk Saboličovi, jenž zaznamenal svůj druhý gól. O 43 vteřin později se téhož dočkal i Procházka, takže Francouz po šesté inkasované brance prchnul na střídačku a své místo přepustil Horákovi.

I on však ještě do konce utkání kapituloval, když jej v 58. minutě překonal nikým nehlídaný Forman a uzavřel tak na konečných 7:1 pro Spartu.

38. kolo hokejové Tipsport extraligy:
HC Sparta Praha - HC Verva Litvínov 7:1 (2:1, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 10. J. Hlinka (Réway, Eminger), 13. M. Procházka (Volek, Dvořáček), 31. Polášek (J. Hlinka, Eminger), 32. Sabolič (Forman, Buchtele), 46. Sabolič (Buchtele, Forman), 46. M. Procházka (Volek, Dvořáček), 58. Forman (Sabolič, Barinka) - 3. Lukeš (Hübl). Rozhodčí: Hribik, Pavlovič - Kis, Lučan. Vyloučení: 9:6. Využití: 2:0. Diváci: 8272.
Sparta: F. Novotný - Eminger, Polášek, Ďaloga, J. Mikuš, Švrček, Barinka - Réway, J. Hlinka, Klimek - Kumstát, Pech, Rolinek - Forman, Buchtele, Sabolič - M. Procházka, Volek, Dvořáček - Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.
Litvínov: Francouz - Gula, Kubát, Pavlík, T. Pavelka, Štindl, Frolo - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - Písařík, Šrámek, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Reklama

Související témata: