Hlavní obsah

Litvínovský veterán Ručinský znovu exceloval. Je to náhodička, usmíval se

Josef PešoutSport.czPrávo

Obdivuhodným způsobem zareagovali hokejisté Litvínova na páteční debakl 1:7 na ledě pražské Sparty. V nedělním duelu 39. kola extraligy smetli ambiciózní Pardubice 6:2. Nejen, že si Severočeši upevnili druhé místo v tabulce, ale zároveň utnuli vzepětí východočeského celku. Pardubičtí totiž přijeli na sever Čech s bilancí sedmi bodů z posledních tří zápasů, v nichž je vedl nový trenér Miloš Říha starší.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Litvínovská opora, útočník Martin Ručinský.

Článek

Ústřední postavou zápasu byl litvínovský útočník Martin Ručinský. Vstřelil dva důležité góly a na dalším se podílel asistencí. Hráč, který počátkem března oslaví 44. narozeniny, znovu udivoval pohybem i efektivitou při zakončení.

„Brzy jsme sice vedli, ale pak jsme dostali dva slepené góly. Naštěstí jsme se z toho rychle oklepali. Za stavu 1:2 jsme si řekli, že se budeme držet systému a že z něj neuhneme. Nakonec jsme odehráli dobrý zápas," líčil Ručinský.

Povedlo se mu překonat střídajícího pardubického brankáře Halásze hned první střelou na jeho branku. „Vyplynulo to ze hry. Výbornou práci předtím odvedl Robin Hanzl. Jen jsem si najel do volného prostoru, kde mě hosté nechali samotného. Stačil jsem nastavit hokejku a puk zapadl do sítě," popsal litvínovský forvard.

Obrat ze stavu 1:2 na 4:2 nastartoval vyrovnávacím gólem Jiří Šlégr a na dvoubrankový rozdíl zvyšoval právě Ručinský. Dva veteráni tedy stáli za vzkříšením Severočechů. „Že to vyšlo zrovna nám, je náhoda. Byla to prostě náhodička," usmál se Ručinský.

Severočeši poprvé v sezóně zdolali Pardubice

Litvínovští si výhry hodně cenili. „Věděli jsme, že Pardubice jsou silným mužstvem, které po výměně trenéra mělo výsledky i předvádělo bojovný hokej. Proto jsme si ani za příznivého stavu nebyli jistí třemi body," přesvědčoval útočník o obezřetnosti domácího týmu.

Nakonec si spokojeně oddechl: „Až do konce jsme byli koncentrovaní a porazili jsme Pardubice poprvé v sezóně. Byl to jediný tým, nad nímž jsme až do neděle nezvítězili. Ale úspěšný výsledek zase tolik neznamená. Jen si ho chvíli můžeme užít a vychutnat a budeme se připravovat na další zápas," dodal Ručinský.

Pardubičtí postrádali nejlepšího extraligového střelce Petra Sýkoru i bojovníka Jiřího Cetkovského. Jejich absenci vysvětlil asistent trenéra Miloš Říha mladší: „Mají menší zdravotní problémy, není to nic dlouhodobého. Přesto jsme povolali Jardu Roubíka na střídavý start z prvoligového Ústí nad Labem. Je to také zkušený útočník, který může do extraligy okamžitě naskočit."

V příštím kole čeká na Pardubice velká výzva. Pokusí se doma přerušit rekordní vítěznou sérii hokejistů Třince.

Reklama

Související témata: