Hlavní obsah

Vampola opět simuloval, vedle pokuty má i zastavenou činnost

Praha
Aktualizováno

Hokejový útočník Petr Vampola z Liberce byl již potřetí potrestán disciplinární komisí extraligy za nafilmovaný pád. Vedle pokuty ve výši deseti procent měsíčního platu má tak i zastavenou činnost na jedno utkání. Informoval o tom tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

Foto: Profimedia.cz

Liberecký útočník Petr Vampola

Článek

Vampola se proti pravidlům provinil v závěru nedělního zápasu 39. kola na ledě Mladé Boleslavi, který Bílí Tygři prohráli 1:3. Rozhodčí Vladimír Pešina a Radek Wagner jej následně vyloučili. Dnes dostal mistr světa z roku 2010 další trest.

"Hráč (Vampola) byl atakován protihráčem Markem Trončinským. Pokusil se to využít k tomu, aby pádem na ledovou plochu ovlivnil úsudek rozhodčích a získal výhodu pro vlastní mužstvo. Z videozáznamu je zřejmé, že k pádu nedošlo v důsledku předchozího zákroku, ale že byl iniciován hráčem samotným," uvedl předseda komise Karel Holý v tiskové zprávě.

Za nafilmovaný pád nebo přehrávání disciplinární komise standardně uděluje pokutu, při opakovaném provinění však situaci řeší i jako nesportovní chování. Holý poukázal na fakt, že po druhém trestu byl Vampola na možnost přísnějšího posuzování upozorněn.

Liberec se bez dvaatřicetiletého útočníka bude muset obejít v pátečním zápasu na ledě Brna.

Pokutu dostal i Jiránek

Pokutu ve výši deseti procent měsíčního platu za nafilmovaný pád dostal i mladoboleslavský útočník Tomáš Jiránek, který simuloval v pátečním zápase na ledě Vítkovic a rozhodčí jej nepotrestali.

"Využil zanedbatelného ataku protihráče Lukáše Kloka, aby se zvýrazněným pádem na ledovou plochu včetně vykopnutí nohy pokusil ovlivnit úsudek rozhodčích a získal výhodu pro vlastní mužstvo. Vzhledem k intenzitě zásahu nebyl pád přímým důsledkem předchozího zákroku," uvedl Holý.

Doudera třetím potrestaným simulantem

Třetím potrestaným simulantem je třinecký zadák Milan Doudera. Ten rovněž dostal pokutu ve výši desetiprocentní měsíční odměny, protože se v nedělním duelu se Spartou pokusil využít lehkého kontaktu s útočníkem Pražanů Miroslavem Formanem.

Holý po prostudování videozáznamu vyloučil, že k pádu mohlo dojít v důsledku střetu s Formanem, Doudera naopak teatrálním pádem včetně vykopnutí obou nohou ovlivnil úsudek rozhodčích a získal výhodu pro vlastní mužstvo.

Dvouminutový trest za nafilmovaný pád v nedělním souboji Mladé Boleslavi a Vítkovic dostal i domácí útočník Michal Bárta. Podle Holého však Bárta upadl v důsledku faulu Jana Výtiska.

Napomenutí za své chování v zápase 38. kola proti Mladé Boleslavi dostal Jiří Burger z Vítkovic, který upadl po kontaktu s Bártou. "Burger byl protihráčem nedovoleně atakován holí včetně zatažení za levou nohu. Po zákroku prudce trhl tělem, čímž se mohl snažit ovlivnit úsudek rozhodčích a získat výhodu pro vlastní mužstvo," řekl Holý, podle kterého však Burger nemohl souboj ustát bez pádu na ledovou plochu. "Kdyby obě nohy neuvolnil, mohl se zranit," vysvětlil předseda komise.

Reklama

Související témata: