Hlavní obsah

Dopita věří, že se Olomouc po pauze zvedne: Na baráž nemyslíme, ještě se popereme o play off

Petr MarekSport.czPrávo

Skvělý vstup do extraligy měli jako nováček soutěže hokejisté Olomouce. Chvíli dokonce byli v tabulce šestí. Vypadalo to, že bez problémů proplují do play off. V polovině prosince však nastal zlom a po sérii osmi porážek v řadě jsou Kohouti až jedenáctí. Majitel klubu a jeden z dvojice olomouckých trenérů Jiří Dopita ale skepsi nepropadá. „Máme reprezentační pauzu a já věřím, že v ní se kluci z nezdarů oklepou, potrénují a po ní se zase vrátí na vítěznou vlnu. O baráži rozhodně nepřemýšlíme,“ zdůrazňuje Dopita.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Dopita (vzadu) na střídačce Olomouce.

Článek

Kde podle vás nastal zlom?

Určitě v Plzni. Ač jsme tam vyhráli, podali jsme hodně žalostný výkon. Jirka Trvaj to tam ale ještě vychytal. V Karlových Varech to bylo to samé, jen na body už jsme nedosáhli. V následujících zápasech jsme už sice herně nepropadli, ale výsledky chyběly a jak přibývaly prohry, začalo to s námi jít z kopce čím dál víc.

V čem je problém? Co se s mužstvem stalo?

Těch příčin je víc. Například zranění Trvaje. A hlavně, někteří hráči, jak vyprchala počáteční euforie, přestali pracovat tak, jako dříve. Ne že by nehráli na sto procent, ale už v jejich hře chyběly drobnosti jako obětavost, urputnost. Tedy maličkosti, které když se nastřádají, vedou k tomu, kam jsme se dostali. Je to tak, že hráči sice chtějí, ale nejde to. Prohraje se o gól, pak o gól podruhé a je na nich deka. Na druhé straně, těžko se hraje třeba na Slavii, kde jsme měli dvanáct vyloučených, zatímco oni jen jednoho. Podobné to bylo ve Zlíně. Tam jsme byli také pořád venku a přitom jsme měli hrát třikrát pět na tři. To vše se sečetlo a v tabulce je to znát.

Určitě vám uškodila i ztráta střelce Hrni, který musel zpět do Třince?

Hráč jako Erik samozřejmě chybí. Body jsme však sbírali i poté, co odešel. Není to o jednom hráči, ale o všech. Kluci to sami cítí. Jen jim to teď nejde.

Vaši slabinou jsou ale i přesilovky a koncovka jako taková. Od půli prosince jste s výjimkou duelu s Mladou Boleslaví (7:4), nedali v jednom zápase víc než dva góly...

Je to o sebedůvěře. Prohrajete-li jednou, nic se neděje. Poosmé, to už je rána a projeví se to právě nejvíce v přesilovkách. Na druhé straně, hráči nemají, proč být nervózní. Žádný enormní tlak na ně není. Jsme nováček a našim úkolem je záchrana. Chceme, aby si extraligu užívali a ze hry měli pocit, že na ledě odvedli maximum.

Takže co teď, aby vaše plány vyšly?

Přestávka přišla v pravou chvíli. Hráči se v ní psychicky dají do pořádku a pak zase do toho vletí. Hráli dobře a tak nevidím důvod, proč by se k tomu nemohli vrátit. Věřím, že přijde série dvou, tří úspěšných zápasů a ta nás v tříbodovém systému zase posune tam, kde chceme být. Nastartuje nás to a ještě se o desítku popereme.

Reklama

Související témata: