Hlavní obsah

Špaňhel: Sparta je moje šance dostat se zase nahoru

PRAHA

Dlouho o něm nebylo pořádně slyšet, hokejovým příznivcům se pomalu vytrácel z povědomí. Martin Špaňhel přitom před pár lety zářil v extralize, vyzkoušel si finskou ligu i slavnou NHL a v Petrohradu roku 2000 slavil titul mistra světa. Nyní jej angažovala Sparta, kde chce dokázat, že pořád patří do velkého hokeje. Za Spartu ostatně už jednou hrál, v sezóně 2002/03.

Foto: www.hcplzen.cz

Martin Špaňhel.

Článek

Špaňhel za Spartu nastoupil už v přípravných zápasech, ale trenéři jej chtěli zatím jenom vyzkoušet. Český útočník přeci jenom naposledy působil v norské lize, takže si nebyli jisti jeho formou. Dnes ale na tiskové konferenci před sezónou hlavní kouč holešovického klubu Jaromír Šindel oznámil, že Sparta podepsala se Špaňhelem smlouvu na jeden rok s dvouletou opcí.

"Pro mne je to velká šance dostat se zase do špičkového hokeje. Pořád věřím, že jsem schopný hráč a umím dávat góly," nechal se slyšet Špaňhel, který je připraven na větší konkurenci ve sparťanské kabině. "O svojí pozici v klubu jsem se s trenérem nebavil. Jestli začnu až ve čtvrté lajně, nebo dostanu šanci výše, nevím," dodal.

Se Spartou chce získat titul

Je si však vědom toho, že na Spartu je pokaždé vyvíjen velký tlak, klub musí hrát jen o nejvyšší příčky. "Sparta je klub, pro který je vždy jednoznačnou prioritou získat titul. To mi vyhovuje, chtěl bych konečně vyhrát. Zatím mám z extraligy jen dvě třetí místa," připomněl Špaňhel svá někdejší působení ve Zlíně a Plzni.

Tyto kluby se ostatně o jeho služby zajímaly i před nadcházející sezónou. "Hlavně Plzeň měla velký zájem," přiznal 28letý útočník. "Nabídky ale byly i z Norska nebo Dánska, ale tam už jsem hrát nechtěl. Norsko je sice krásná země, možná se tam ještě někdy na sklonku kariéry vrátím, ale teď chci hrát zase doma," vysvětlil hráč, jenž v poslední sezóně odehrál několik utkání za Lillehammer.

Trénuje v Columbusu, kde si našel i manželku

V létě se na novou sezónu pečlivě připravoval v zámoří. Tvrdě trénoval v Columbusu, kde si našel americkou manželku. "Trénoval jsem s klukama z prvního týmu Blue Jackets jako Geoff Sanderson nebo Luke Richardson. Byl jsem na ledě každý den a postupně zase získával sebevědomí," vyprávěl skromně působící hráč.

Při trénincích se slavnými hráči tajně doufal, že by mu snad Columbus, kde si před pěti lety zahrál i pár zápasů v NHL, mohl dát znovu šanci. "Když nemáte s klubem smlouvu, tak vás automaticky šoupnou na farmu. Navíc všichni hráči šli po nové kolektivní smlouvě s platy hodně dolů, je tam teď taková zvláštní situace," řekl Špaňhel. Raději se tedy nakonec vydal znovu zkusit štěstí v české extralize, kde nasbíral nejvíce úspěchů.

Reklama

Související témata: