Hlavní obsah

Hokejisté Zlína touží opět po nejvyšších příčkách

ZLÍN

Hokejisté Hamé Zlín chtějí i v nadcházejícím ročníku bojovat v domácí extralize o nejvyšší příčky. Kádr úřadujícího vicemistra, který se radoval v roce 2004 z premiérového triumfu v nejvyšší soutěži, prošel obměnou a vedení klubu vyčkává, jak se zapracují nové posily.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

"Jdeme do sezóny se značně obměněným kádrem. S odchodem posil z NHL jsme počítali, ale více zaskočilo, že jsme přišli o první formaci Balaštík, Leška a Veselý," řekl na úterní tiskové konferenci v Praze generální manažer zlínského klubu Petr Husička. "V uplynulých dvou letech jsme získali titul a byli ve finále, takže si nemůžeme dávat nízké cíle. Základ je ale dostat se do play-off a pak dojít co nejdále," dodal.

Centr Leška zamířil nejdříve v létě do Petrohradu, kde sice předčasně skončil, ale před návratem do Zlína dal přednost švédskému Södertälje. "Mrzí nás to, ale Petr byl rozhodnutý strávit tento ročník v zahraničí. Nabízeli jsme mu tříletou smlouvu," prohlásil Husička.

Do Skandinávie odcestuje Leška až na konci září a Zlín ho chtěl získat alespoň na úvodní čtyři zápasy. "Jede tam později kvůli švédským daňovým zákonům. Södertälje nakonec na Petrovo uvolnění nepřistoupilo," řekl hráčův agent Robert Spálenka.

Další člen úderné formace Veselý si vybral nováčka z Českých Budějovic a nejlepší kanonýr uplynulých dvou ročníků extraligy Balaštík podepsal smlouvu s Columbusem. Klubu se ale nelíbí, že za Balaštíka dostane podle nové smlouvy mezi NHL a IIHF jen částku okolo 200 tisíc dolarů.

Zvažují další kroky

"Zvažujeme, že učiníme nějaké kroky. Je to složitá věc. Já hráče chápu a lhal bych, kdybych řekl, že bych se v jeho situaci nezachoval stejně. Je pro ně priorita dostat se do NHL," podotkl Husička, jenž byl spolu se Zbyňkem Kusým největším odpůrcem nové dohody. "Ten první návrh byl daleko výhodnější než poslední. Celé léto se s námi Jarda připravoval a nestálo nás to málo peněz."

Z kádru navíc zmizely také posily z NHL Roman Hamrlík (Calgary), Petr Čajánek (St. Louis), Martin Erat (Nashville) a Radek Bonk (Montreal). Navíc do Třince odešel bek Radim Tesařík a do Nitry útočník Miroslav Kováčik.

Posily si našlo vedení Hamé především u Ocelářů z Třince, odkud přišel i generální manažer Husička. Přetáhlo forvardy Richarda Krále s Markem Melenovským a beky Jiřího Malinského s Tomášem Houdkem. Tým doplnili také útočníci Gabriel Špilár z Košic, Robin Kovář ze Vsetína a Ivan Rachůnek ze Znojma.

"Navíc nám kvůli zranění vypadlo v přípravě osm hráčů a pohromadě hrála nějakých šest přípravných zápasů jen formace Blaťák, Hamrlík - Okál, Čech a Rachůnek," postěžoval si kouč Ernest Bokroš, který se Zlínem před dvěma roky po svém příchodu poskočil z třináctého místa k titulu.

Spoléhají na osobnost Krále

Jak jsem byl tenkrát při premiéře nervózní, tak jsem teď dvojnásob. Doufám, že se nám vstup do sezony podaří a lidé nás třeba nevypískají," řekl Bokroš. Chybět mu budou i na startu sezóny dlouhodobě zranění obránce Lukáš Galvas či útočník Špilár.

Počítat v přípravných zápasech nemohl Bokroš ani s Melenovským, protože nebyl vyřešen jeho přestup z Třince. Spoléhat chtějí Medvědi na osobnost Richarda Krále. "Očekáváme od něj, že bude lídr v bodování a bude rozhodovat zápasy," podotkl Husička.

Ve Zlíně vytrvala i nadále silná brankářská dvojice Igor Murín, Martin Altrichter. "Jsme rád, že máme oba tak kvalitní brankáře. Ale určenou jedničkou je i výší smlouvy Murín. Altrichtrovi jsme dali možnost, aby si našel angažmá. Dali bychom příležitost mladému Štůralovi, ale to se nestalo. Martin ale zůstal, takže u nás bude až do konce sezóny," uzavřel Bokroš.

Klub má rozpočet na letošní ročník okolo 90 miliónů korun. "Je to i s platy hráčů a provozem obou našich hal," dodal Husička.

Reklama

Související témata: