Hlavní obsah

Hradec Králové - Plzeň 2:1Hradec zdolal Plzeň a upevnil si pozici v elitní šestce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Kratěna 0 : 1
29. Dej 1 : 1
34. Valcourt 2 : 1
Záznam online reportáže

Hradec Králové

Hokejisté Hradce Králové porazili v duelu 46. kola Tipsport extraligy Plzeň 2:1 a odskočili jí tak v boji o postavení v elitní šestce tabulky, jež zaručuje přímý postup do play off. Hosté na východě Čech vedli, ale skóre otočili Rastislav Dej a Collin Valcourt.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Plzeňský útočník Nicholas Johnson leží před královéhradeckým brankářem Ondřejem Kacetlem v zápase 46. kola hokejové Tipsport extraligy.

Článek

Duel začal nadějně; rozmíškou, jež mohla nabudit oba týmy. U mantinelu se potkali domácí Kanaďan Valcourt s Hollwegem, Američanem v plzeňských službách. Host hradeckého hráče tvrdě dohrál, ale ten výzvu nepřijal. Naopak se zákeřně ohnal hokejkou a musel na trestnou lavici. Bohužel pro diváky to však byla jedna z mála dramatických situací první třetiny.

Jinak se hrál opatrný hokej. Mountfield se soustředil na obranu a ani hosté, jež usilují o průnik do první šestky, se do útoku příliš nehnali.

Přesto se dostali do vedení. V 10. minutě ukázal kapitán Kratěna, jak má šikovné ruce. Skvělou kličkou znemožnil obránce Plášila a poté překonal Kacetla. Vedení Plzně mohlo záhy skončit. Chvíli po brance se dostal do úniku hradecký zadák Jank, byl faulován a rozhodčí nařídili trestné střílení. Jank ale předvedl, že to rozhodně není jeho disciplína. Střelou do středu brány nemohl gólmana Machovského překonat.

Valcourt dokonal obrat

Ve druhé třetině pokračoval nepříliš záživný hokej. I z něj však domácí dokázali vytěžit góly, jimiž otočili skóre. Ve 29. minutě využil útočník Dej chyby Plzně při střídání. Po ní se dostal do samostatného úniku a přestože postupoval na bránu ze strany, prosadil se ranou do horního rohu. Druhou trefu vydřel výbornou prací obránce Čáp. Ve středním pásmu vybojoval puk v souboji s Jeřábkem, poslal ho na Valcourta, který prostřelil Machovského. Pro Kanaďana to byl teprve druhý gól v sezóně.

Třetí část probíhala v podobném duchu. Týmy se složitě prosazovaly proti obranám, nešly jim ani přesilové hry. Přesto v nich měla mužstva velké šance. Jenže domácí kapitán Šimánek netrefil zblízka bránu a hostující reprezentant Simon šikovnou tečí Kacetla nepřelstil. Hradecký brankář byl poté klíčovou postavou při narůstající snaze Plzně o vyrovnání. Chytil totiž Mozíkovu ránu od modré, i když před ním stáli clonící soupeři, a také Johnsonovu velkou šanci.

Dvě minuty před koncem se Škoda pustila do hry bez brankáře. Největší příležitost vyrovnat měl Ján Sýkora, jenže přestřelil.

46. kolo hokejové Tipsport extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC Škoda Plzeň 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 29. Dej (Pláněk), 34. Valcourt (Čáp) - 10. Kratěna (Bližňák). Rozhodčí: Fraňo, Homola - Bláha, Pešek. Vyloučení: 6:6, navíc Vantuch (Hradec Králové) 10 min. Bez využití. Diváci: 4538.
Hradec Králové: Kacetl - Dietz, Plášil, Jank, Čáp, Pláněk, Vašíček - Skokan, Mertl, Šimánek - Dej, T. Knotek, Vantuch - Kukumberg, Tvrdík, Červený - Valcourt, Troliga, P. Beránek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.
Plzeň: Machovský - Kadlec, Jeřábek, Mozík, D. Sklenička, Pulpán, Boháč - J. Sýkora, Simon, Johnson - Kratěna, Bližňák, Schleiss - Kubalík, Culek, Lev - Balej, T. Sýkora, Hollweg. Trenéři: Michal Straka, J. Špaček a Čihák.

Reklama

Související témata: