Hlavní obsah

Mikeska: Budeme muset změnit styl, tolik gólů nedáme

Nelehká situace čeká v nadcházejícím ročníku hokejové extraligy mistrovský celek z Pardubic. Východočeský kádr opustila ve srovnání s minulou sezónou řada opor a obhajoba titulu nebude snadná. "Nedá se nic dělat, musí se tomu přizpůsobit taktika a systém," říká v rozhovoru pro Právo nejproduktivnější hráč minulého ročníku Michal Mikeska.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ilustrační foto

Článek

Veleúspěšnou minulou sezónu zakončenou mistrovským titulem máte určitě ještě pořád v hlavě. Podíval jste se v létě na videu na záběry rozhodujících momentů vítězného finále? Ne, na to jsem vůbec nekoukal.

A papírovou královskou korunu, kterou jste dostal od fanoušků při oslavách titulu, máte doma vystavenou? Vystavenou ne, ale doma ji mám.

Jak jste si po té dlouhé sezóně odpočinul? Na můj vkus až dost, protože jsem celé léto promarodil se zády.

Ani dovolenou s rodinou jste si nedopřál? To zas jo, byl jsem hned po sezóně v Egyptě, ale to nebylo nic moc.

Kvůli teroristickým útokům? To ne, ty přišly později, ale abych řekl pravdu, Egypt mě jako země moc nezaujal. Nehledě na to, že jsme si odtamtud přivezli salmonelu, takže se to opravdu moc nepovedlo. V červenci jsme pak byli na Krétě, tam už to bylo dobré.

Zapomínal jste tak během léta na zklamání, že jste se nevešel do nominace na zlaté mistrovství světa? Měl jsem na to dost času, přešlo mě to rychle.

Měl jste při první reakci myšlenky na to, že už nebudete objíždět turnaje Euro Hockey Tour? Ne, to vůbec ne.

Přes léto jste se mohl stěhovat z Pardubic, které vás ale neuvolnily. Nejčastěji se mluvilo o zájmu ruského Omsku, byl právě on největším zájemcem? Asi jo. Ale nabídek bylo víc, i když je řešil spíš agent, já se o tyto věci nestaral. Akorát jsem se vždycky dozvěděl, že nějaká nabídka přišla a nebyla akceptovaná.

Byl pro vás Omsk týmem, za který byste si rád zahrál? To se dá takhle těžko říct. Do Ruska se chodí hlavně kvůli velice hezké finanční nabídce, v tom nejsem výjimkou.

Byl jste z přístupu vedení klubu zklamaný? Byl jsem z toho trošku zklamaný.

Byla ve hře i NHL? Také se o tom nějak jednalo, ale v zámoří byl bohužel velký výběr hráčů, kteří měli zkušenosti z NHL, takže to nedopadlo.

Petr Průcha a Petr Sýkora zamířili do zámoří přesto, že mají v Pardubicích smlouvu. Zachoval byste se v jejich případě stejně? Samozřejmě. Myslím, že by se zachoval stejně úplně každý.

:. ANKETA
Obhájí hokejisté Pardubic mistrovský titul? Hlasujte v anketě na konci článku.

Z Pardubic odešlo i několik dalších útočníků. Máte v týmu hráče, kteří jsou schopni je nahradit? Nejen Pardubicím, ale všem odešlo dost hráčů. My kromě "Američanů" přišli i o některé místní kluky, takže jsme na tom trochu hůř, ale nedá se nic dělat, musí se tomu přizpůsobit taktika a systém. Možná se bude muset změnit obraz naší hry.

Jak? Budou Pardubice hrát defenzívněji? Asi jo. Když odejde sedm špičkových útočníků, tak už to asi nebude tak uvolněné a nebudeme moci hrát na 6:5, ale spíš na 2:1 nebo 3:2.

Nemáte obavy, jak mladí hráči snesou tlak fanoušků? Minulou sezónu jste si nasadili laťku hodně vysoko... Já myslím, že fanoušci právě po minulé sezóně chápou, že i špičkový tým může mít krizi jako my vloni na začátku sezóny. Sami vědí, kolik nám odešlo hráčů, a věřím, že nám zase budou pomáhat.

Vstup do loňské sezóny nevyšel nejen Pardubicím, ale i vám osobně. Dělal jste přes léto něco jinak, aby se to letos neopakovalo? Vzhledem k problémům ze zády jsem letní přípravu vynechal, takže jsem neměl co dělat jinak. Ale začátek přípravy na ledě jsem stihl a člověk vždy cítí, kde dělá maximum a kde má mezery. Tak se snažím postupně dělat vše na sto procent, protože kdybych bez letní přípravy hned vlítnul naplno na led, tak bych se zavařil a ještě si nějaké zranění udělal.

Takže tréninkové manko je znát? Cítil jsem ho prvních čtrnáct dní na ledě, to jsem bloudil a nemohl jsem se pořádně hýbat. I když ostatní kluci říkali, že na tom byli podobně, cítil jsem se o něco hůř než oni. Teď už je to v pohodě.

Záda vás ještě občas chytnou? Ne, zatím ne, drží perfektně. Kdyby mě chytly, musel bych si dát pauzu.

Ani žádná omezení nejsou nutná? Tak samozřejmě třeba golf nebo tenis hrát nechodím, to by bylo moc velké riziko, na to budu mít čas po konci kariéry. V tréninku mám svůj režim, musím se hlídat, mám cviky, které dělat nemůžu.

Po Hejdukovi a Bulisovi máte nyní na křídlech vašeho útoku Korhoně a Koláře. Velká změna? Hraju centra, v tom se nic nemění. Odehráli jsme spolu turnaj ve Švýcarsku, ten nebyl špatný. Ale samozřejmě jsou vždycky věci, které se dají zlepšovat.

V kádru budete jeden z nejzkušenějších hráčů. Jste připraven převzít roli lídra i v kabině? Nevím, ještě neumím odpovědět, jak to bude vypadat, zatím jsme hráli jen přáteláky.

Jak se změní extraliga po obnovení NHL? Kdo bude podle vás hrát nahoře? Když vynechám nás, rozhodně má hodně kvalitní tým Slavia, Sparta bude dobrá, Znojmo bude nahoře a Liberec. Tyhle čtyři jsou z mého pohledu pro nás nejsilnějšími soupeři.

Letní přestávku provázely i podivné změny pravidel, které se pak opět rušily. Jste rád za návrat k hře bez červené čáry? Rozhodně. Když jsme zkoušeli červenou čáru, byli jsme hodně ztraceni v prostoru. Na všechno si člověk zvykne, ale takhle je to lepší. A k tomu, že se to jeden týden zavede a druhý zruší se snad ani nemá cenu vyjadřovat, to by byla ztráta času.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín