Hlavní obsah

Slavia věří, že našla novou zbraň. Eden se s O2 arenou nedá srovnávat, ví Bednář

Jan ŠkvorSport.cz

Po dvou letech a třech měsících si hokejisté Slavie znovu vyzkoušeli, jaké je to hrát soutěžní zápas v Edenu. A návrat na stařičký zimák před bouřlivou kulisou to byl parádní, třetí Kometu porazili 5:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Diváci v Edenu přihlížejí zápasu mezi Slavií a Kometou Brno.

Článek
Fotogalerie

Nebylo vyprodáno, diváků dorazilo 3040. Volných míst, zejména v jednom ze čtyř sektorů pro stání bylo dost, i přesto se atmosféra nedala porovnávat s tou v O2 areně, kde sešívaní od finále play off sezóny 2003/04 nastupují k domácím zápasům.

Jenže teď se z ní museli do konce probíhajícího ročníku přesunout, neboť v libeňské aréně proběhne halové mistrovství Evropy v atletice a následně započnou přípravy na hokejový šampionát. Do Edenu, kde běžně trénují, se však vraceli s chutí. Právě kvůli atmosféře...

„Je to tu neskutečné, Eden vlastně pořád bereme jako svůj domovský stadión. Atmosféra oproti O2 aréně, kde hostujeme, je neporovnatelná. Moc nám zdejší kontakt s lidmi pomáhá," přiznával útočník Slavie Jaroslav Bednář.

Pyrotechnika v brněnském kotli zápas přerušila

Už deset minut před začátkem zápasu s Brnem se oba fanouškovské kotle přeřvávaly a navrch měl ten Komety, jež čítal zhruba 300 hlav. „Zdravíme hosty," skandovali příznivci Brna směrem k těm červenobílým v narážce na to, že Moravané budou mít domácí prostředí.

Neměli. Slávističtí diváci se nenechali zahanbit, a když Tomica s Čermákem v rozmezí dvou minut v první třetině vstřelili úvodní dva góly, nebylo pochyb o tom, kdo je ve Vršovicích doma. Domácí hokejisté to na ledě vycítili a svého soupeře převyšovali v nasazení i bruslení.

Když už se Kometa po Vondráčkově snížení na 1:3 dostávala do tempa a přebírala inciativu, zastavili ji vlastní fanoušci. Ti totiž v polovině utkání odpálili ve svém sektoru pyrotechniku a sudí museli na několik minut duel přerušit, neboť zejména před brankou v extralize debutujícího gólmana Brna Lukáše Klimeše vznikl dým, který snižoval viditelnost.

Slavia musí zůstat v extralize! burcuje Vlasák

Slavii pauza probudila a dovedla zápas k výhře 5:2. I díky hlasité podpoře svých příznivců, na jejichž pomoc bude v Edenu při skupině play out a nejspíš i v následné baráži dost spoléhat. „Doufám, že budou naší zbraní. Stadión sice nedělá všechno, ale tady nás lidi ženou, i když není úplně plno," ví Bednář.

Jeho spoluhráč z první útočné formace Tomáš Vlasák souhlasí. „Bylo to perfektní, diváci nás celý zápas hnali a povzbuzovali, za což bych jim chtěl moc poděkovat. Oproti O2 areně je to obrovský rozdíl, i s dvěma až čtyřmi tisícovkami diváků vypadá Eden plný. Fanoušci jsou blízko ledu, je to úplně o něčem jiném."

Vlasák za Slavii v Edenu nastupoval už v devadesátých letech v 1. Národní lize, pak i jako soupeř v dresu Litvínova, „Taky že se mě na to kluci hned ptali. Říkal jsem ji, že se toho tady za těch dvacet let moc nezměnilo," usmívá se Vlasák. „Musíme se odpíchnout od výkonů z posledních třech zápasů, Slavia musí zůstat v extralize. Eden by k tomu mohl pomoct."

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice