Hlavní obsah

Vítkovice v Porubě rozcupovaly Pardubice, Boleslav vstoupila do prvního play off v historii vítězně

oc, škvSport.cz
Aktualizováno

Hokejisté Vítkovic vybojovali první bod v předkole Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy, když jednoznačně rozstříleli Pardubice 8:2. Vstup se přitom vydařil Východočechům, kteří vedli 2:0. Domácí ale šňůrou osmi gólů hosty rozcupovali. Ve druhém utkání uspěl hostující celek. Mladá Boleslav ve svém premiérovém utkání ve vyřazovacích soubojích v nejvyšší soutěži dokázala zdolat Plzeň 5:4. Obě série na tři vítězství pokračují ve čtvrtek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Jeřábek z Plzně (uprostřed) střílí v akrobatické pozici proti brankáři Mladé Boleslavi Martinu Růžičkovi.

Článek
Fotogalerie

Pardubicím se proti domácím Vítkovicím, které se kvůli Davis Cupu musely přestěhovat do haly Sareza v Porubě, vydařila úvodní třetina. Aktivní nástup Východočechů dokázal v gól přetavit Marcinko v přesilovce, druhý zásah přidal Starý.

Domácí ale z rukávu vysypali úžasný obrat. Ještě na konci úvodní části snížil Svačina a Vítkovičtí se psychicky zvedli, což v praxi předvedli v prvních dvanácti minutách druhé části. V té totiž k velké radosti domácích fanoušků nejdříve po gólech Tomáše Svobody a Szturce vyhnali gólmana Kristana z brány, aby jeho náhradníkovi Vejmelkovi vstřelili další tři.

Vítkovice nakonec nasázely i před zraky písničkáře Jarka Nohavici Pardubicím osm gólů. Východočeši si do vyřazovacích bojů přenesli mizernou sérii ze závěru základní části. Porážka od Vítkovic byla jejich devátá v řadě.

Boleslav nastřílela v Plzni pět gólů

Plzeň se musela vyrovnat s citelným oslabením, do vyřazovacích bojů nemůže pro zranění zasáhnout kapitán týmu Kratěna. Středočeši nastoupili do svého vůbec prvního zápasu play off v historii a hned získali premiérovou výhru. Tu režíroval kapitán týmu David Výborný. Po jeho asistenci otevřel skóre zápasu Kočí. Za pouhých 34 vteřin ale srovnal Kubalík.

Bruslařský klub se pokusil odskočit znovu, když se Výborný prosadil v oslabení. Indiáni opět vzápětí odpověděli, přesilovou hru využil Johnson. Kapitán hostů ale poslal Mladou Boleslav do vedení ještě jednou, a to už Plzeň kontrovat nedokázala, čehož Středočeši využili. Po další asistenci Výborného se prosadil nejproduktivnější hráč týmu v základní části Klimenta a na začátku třetí pak mladík Lenc.

Právě gól útočníka čtvrté formace Bruslařského klubu se ukázal jako rozdílový. Indiáni totiž dokázali ve třetí části zápas zdramatizovat, když se dvakrát prosadili v přesilovkách. Nejdřív Mozík, pak dvě a půl minuty před koncem Bližňák. Dramatická koncovka se ale nekonala, protože Mladá Boleslav dohrávala zápas po Simonově vyloučení v početní výhodě.

Druhé zápasy se hrají v Ostravě a Plzni ve čtvrtek.

Předkolo play off hokejové extraligy, 1. zápasy:
Vítkovice - Pardubice 8:2
Branky: 18. Svačina, 22. T. Svoboda, 23. Szturc, 25. Klok, 31. Pastor, 32. T. Svoboda, 42. Huna, 50. Szturc - 10. Marcinko, 12. Starý.
Plzeň - Mladá Boleslav 4:5
Branky: 22. Kubalík, 26. Johnson, 53. Mozík, 58. Bližňák - 22. Kočí, 25. Výborný, 33. Výborný, 38. Klimenta, 46. Lenc.

Reklama

Související témata: