Hlavní obsah

Sparťanu Markovi schová jubilejní puk otec

PRAHA

Významnou metu překonal v nedělním utkání s Českými Budějovicemi útočník pražské Sparty Jan Marek. Nejenže dvěma góly přispěl k výhře pražského celku 7:2, ale jeho druhý gól byl zároveň stým zásahem v nejvyšší soutěži. Marek tak vstoupil do elitní společnosti stogólových ligových střelců. "Věděl jsem už před sezónou, že mi chybějí jen čtyři góly," říkal pětadvacetiletý centr po zápase.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Útočník Sparty Jan Marek v souboji s karlovarským Andrejem Nedorostem.

Článek

Trenér Jihočechů Jandač si na pozápasové tiskové konferenci postěžoval, že Budějovicím nevyšel hlavní taktický záměr - ubránit první formaci Sparty. "Dělali si na ledě prakticky co chtěli," říkal Jandač smutně.

Jandač měl pravdu. Dvakrát se trefil křídelní útočník Petr Ton, obě branky připravil taktéž dvojnásobný střelec Jan Marek. Ten si v utkání připsal čtyři kanadské body a s dvanácti body je na čele produktivity soutěže. "Jsem rád, že mám dostávám hodně prostoru na ledě. Pro mě je moc důležité cítit důvěru trenéra," vysvětloval Marek svoji letošní produktivitu.

První formace Sparty zatím nemá v extralize konkurenci, okupuje tři z prvních čtyřech příček kanadského bodování. Vede Marek s 12 body před devítibodovým spoluhráčem Tonem. Sedm bodů má liberecký Vaic, stejně jako zbývající člen elitního komanda Sparty Martin Štrba.

Sebevědomí roste s každým gólem

"Po každém gólu nám roste sebevědomí. Kdyby se takhle dařilo dál, bylo by to super," přeje si rodák z Jindřichova Hradce. "S Petrem Tonem si navíc rozumíme nejen i v soukromí, jsme velcí kamarádi. Hrajeme spolu už třetí rok. A Martin Štrba se spolehlivě postará o černou práci v defenzívě," popisuje taktiku formace Marek.

Jubilejní puk sparťanský forvard pečlivě svíral v dlani i během rozhovoru s novináři. "Táta má v Jindřichově Hradci na podobné věci vitrínu, tak určitě skončí tam," přibližuje další cestu významného puku.

A zkrátka nepřijdou ani spoluhráči. "Ve středu bude nějaká svačinka," říká Jan Marek na dotaz, jak se spoluhráči oslaví významnou trefu. Dá se předpokládat, že nálada bude dobrá. Sparta vyhrála i třetí domácí utkání a v tabulce šlape na paty vedoucímu pražskému rivalovi Slavii.

Reklama

Související témata: