Hlavní obsah

Pešán zůstane trenérem Liberce a nově bude i sportovním ředitelem

Aktualizováno

Hlavním trenérem hokejistů Liberce bude i v příští sezoně Filip Pešán, zároveň byl jmenován do nově zřízené funkce sportovního ředitele. Sedmatřicetiletý Pešán převzal Bílé Tygry na konci ledna poté, co ze zdravotních důvodů skončil nečekaně Rostislav Čada.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký trenér Filip Pešán během utkání s Olomoucí.

Článek

Jedenáctý Liberec nepostoupil do play off, ale už má jistou záchranu. Prezident klubu Petr Syrovátko na třetí neúčast v play off v řadě reagoval potvrzením Pešána na střídačce a změnami ve vedení. Kouč převezme pravomoci v rozhodování o sportovní stránce týmu. Tyto kompetence měl dosud generální manažer Ctibor Jech.

„Po třech sezonách, kdy jsme se nedostali do play off, bylo nutné něco změnit. Rozhodl jsem se vytvořit poprvé v historii klubu pozici sportovního ředitele," uvedl v tiskové zprávě Syrovátko.

Pešán v Liberci působil jako hráč a v říjnu 2008 se stal hlavním trenérem u „áčku" po odvolání Dušana Gregora. V dalších třech sezonách byl asistentem Jiřího Kalouse, pak i Mariana Jelínka a v listopadu 2012 opět povýšil na post hlavního kouče, na kterém však vydržel jen dva měsíce. Následně přešel do prvoligových Benátek nad Jizerou. Současný kouč reprezentace do 19 let byl v Liberci od roku 2007 také asistentem generálního manažera Jecha.

„Filip Pešán se jako sportovní ředitel ujme, vedle trénování týmu, také jeho tvorby. Bude zodpovědný za jednání s hráčskými agenty a tipování vhodných hráčů. Kontinuálně bude tuto práci nadále zastávat i u mládežnických týmů Bílých Tygrů," řekl Syrovátko. „Ke změně ve vedení klubu přistupuji po dlouhých 18 letech a věřím, že po třech neúspěšných sezonách nás tento krok nasměruje správným směrem."

Pešán bere novou funkci jako výzvu. „Role sportovního manažera je spojena s velkou zodpovědností nejen vůči klubu a jeho pověsti, ale také k fanouškům a hráčům. Můj úkol je jasný - vrátit Bílé Tygry, kam patří, tedy do play off," uvedl Pešán.

Jech měl skladbu A-týmu na starosti 20 let. „Po třech neúspěšných sezonách nastal čas na změnu. Jsem rád, že padla volba právě na Filipa Pešána, který je s klubem silně spjat. Jsem přesvědčen, že se dostal do fáze, kdy je připraven převzít zodpovědnost za A tým. Bude mít mou stoprocentní podporu," řekl generální manažer klubu.

Reklama