Hlavní obsah

Sparta - Hradec Králové 3:0Stav série 1:0Sparta se proti Hradci prosadila v oslabení i přesilovkách, Novotný vychytal čisté konto

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Sabolič 1 : 0
36. Polášek 2 : 0
48. Cingel 3 : 0
Záznam online reportáže

Hokejisté Sparty úspěšně vstoupili do čtvrtfinále play off extraligy, když v domácím prostředí porazili Hradec Králové 3:0. Pražané se prosadili v každé třetině, první branku vstřelili v oslabení, zbylé dvě při přesilovkách. Gólman Filip Novotný ozdobil svůj premiérový start ve vyřazovacích bojích v nejvyšší soutěži čistým kontem. Druhý zápas je na programu ve čtvrtek znovu v Holešovicích.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Autor druhého gólu Sparty Adam Polášek (uprostřed) se raduje se spoluhráči. Vlevo Jan Buchtele a vpravo Karel Pilař.

Článek

Hodně opatrně vstoupily oba týmy do úvodní čtvrtfinálové bitvy, a tak téměř osm tisícovek přítomných fanoušků místo nebezpečných situací před brankami vidělo urputnou bitvu ve středním pásmu. V jedenácté minutě během první přesilovky Hradce namazal hostující Pospíšil při zakládání útoku ve vlastním obranném pásmu Saboličovi a slovinský reprezentant překonal gólmana Kacetla.

Ten se pak blýskl o chvilku později, když zlikvidoval ránu Kumstáta a tímto momentem jako by spoluhráče před sebou nabudil. Východočeši začali přebírat iniciativu a ve větší permanenci byl najednou sparťanský gólman Filip Novotný zažívající premiéru v extraligovém play off.

V polovině utkání mohl vyrovnat Dej, jenž zůstal osamocený před brankou domácích, Sabolič jej ale v poslední chvíli fauloval, a šanci zmařil. V následné početní převaze byl ještě blíže gólu Pláněk. Jeho dělovku Novotný jen ztlumil, kotouč už klouzal do branky, jenže na brankové čáře jej stačil odpálit pryč Pilař.

Sparta ukázala silné přesilovky

Sílící tlak Hradce zastavil Kudrna, který za zbytečný faul po odpískání zamířil na trestnou lavici. A hosté za to zaplatili ještě víc - Poláškovo nahození od modré čáry Kacetl neviděl, a tak Sparta měla k dobru už dvoubrankový náskok.

A ve třetí třetině si Draisaitlův tým znovu ověřil, jak silná Sparta v přesilovkách je. Při Tvrdíkově trestu se už zdálo, že Kacetl má v nepřehledné situaci puk pod kontrolou, jenže dojíždějící Cingel jej dokázal najít a zvýšil na 3:0. Pražané se ještě více uklidnili a zbytek utkání už měli pod kontrolou. Čtvrtý zásah mohl v další početní výhodě přidat Pilař, mířil ale do horní tyčky.

I za tříbrankového manka zkusil Hradec v předposlední minutě odvolat Kacetla, Novotného už ale o čisté konto nepřipravil.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 11. Sabolič, 36. Polášek (J. Hlinka, Réway), 48. Cingel (J. Hlinka). Rozhodčí: Hodek, Hradil - Jiří Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 8:9. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7724.
Sparta: Novotný - Ďaloga, J. Mikuš, Pilař, Polášek, Piskáček, Barinka - Kumstát, Pech, Rolinek - Réway, J. Hlinka, Buchtele - Sabolič, Cingel, Vondrka - Forman, Přibyl, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.
Hradec Králové: Kacetl - Dietz, Vydarený, Čáp, Jank, Pláněk, Vašíček - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, T. Knotek, Pospíšil - Skokan, Kukumberg, Červený - Vantuch, Tvrdík, P. Beránek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.
STAV SÉRIE: 1:0.

Reklama

Související témata: