Hlavní obsah

Katastrofální vstup, lamentoval Říha. Pardubice nepřitvrdily a hrozí jim konec

Michal OsobaPrávo

Už ve středu může hokejový stadión v Pardubicích přejít na letní režim. Pokud totiž domácí hráči nezaberou ve čtvrtém čtvrtfinále extraligového play off, sezóna jim skončí. Zatím Litvínov ničím nezaskočili, prohráli s ním i zápas číslo tři.

Foto: David Taneček, ČTK

Útočník Peter Janský střílí třetí gól Litvínova, pardubický brankář Karel Vejmelka už zasáhnout nestačil.

Článek
Fotogalerie

Musíme hrát jinak. Přitvrdíme. Takové byly plány Pardubic před přesunem série na jejich led. Do jejich elitní formace se vrátil Jiří Cetkovský, jenž se stále vyrovnával s následky otřesu mozku po srážce s plzeňským drsňákem Ryanem Hollwegem, a s robustním útočníkem v sestavě měli svěřenci rodinného dua Říhových přidat na agresivitě.

Jenže na hře to při porážce 1:3 vidět nebylo. „Nepřišlo mi, že by hráli nějak tvrdě, ani jsem nebyl nějak řezanej. Normální zápas,“ až se podivoval litvínovský útočník Peter Jánský.

Domácí byli řádně nabuzení, už při rozbruslení rozbili dvě tabule tvrzeného skla za jednou z branek, jenže už v osmé minutě měl gólman Karel Vejmelka na kontě dva inkasované góly a sebedůvěra Pardubic výrazně poklesla. „Vstup do první třetiny byl naprosto katastrofální,“ zlobil se kouč Miloš Říha starší.

Hvězdami Francouz a Jánský

Zápas měl dva hlavní litvínovské hrdiny. Nepřekvapí, že jedním z nich byl opět gólman Pavel Francouz, jenž si v sérii drží průměr pod jednu inkasovanou branku na zápas, v úterý své statistiky okořenil i asistencí při třetím gólu.

„To byla náhoda,“ mávl rukou. „Ale ta následná akce Karla Kubáta s Peterem Jánským byla nádherná. Obzvlášť v první lajně už se kluci nemusí hledat, vědí o sobě. A z toho potom vyplynou takové góly,“ kochal se brankář.

Ofenzívní hvězdou byl Peter Jánský. Po úvodních dvou utkáních nebyl zcela fit, pondělní předzápasový trénink vynechal. „Asi ho teď budu vynechávat furt,“ smál se. „Ale při zápase jsem se cítil dobře, to asi šlo vidět,“ tušil.

Měl pravdu, jeho herní pohoda byla znát, svými trefami zajišťoval Litvínovu klid. Při gólu na 2:0 prokázal pohotovost, u zvýšení na 3:1 zase předvedl parádní zrychlení a šikovné ruce při zakončení mezi betony.

Nechtějí být namachrovaní

„Hráli jsme skvěle. Naší hře nebylo co vytknout,“ mohl Jánský pochválit hostující tým s vědomím, že s bráněním šikulů v černožlutém mají Pardubice obrovské trable. „Oni mají výborný pohyb, hrají spolu dlouho a znají se. Sice mají šablony útoků, ale zároveň dokážou improvizovat,“ popsal hru Vervy z pohledu soupeře pardubický bek Jakub Čutta.

A tak může Litvínov ve středu po patnácti letech slavit účast v extraligovém semifinále. „Láká nás sérii uzavřít, ušetřili bychom i nějaké síly. Ale kdybychom nastoupili jako namachrovaný tým, který si myslí, že každého přejede, vymstilo by se nám to,“ varuje Francouz.

Podaří se Pardubicím vyhrát středeční zápas a vynutit si s Litvínovem pátý duel?
Ano
28,1 %
Ne
71,9 %
Celkem hlasovalo 2648 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice