Hlavní obsah

Francouz slavil zázračný zákrok. Za pár vteřin ho euforie přešla

Pár vteřinek před vítězným gólem Pardubic v prodloužení vytasil Pavel Francouz naprosto fantastický zákrok při šanci Lukáše Radila a hned na ledě ho také nadšeně slavil. O chviličku později však z litvínovského gólmana euforie vyprchala. Rána Tomáše Kauta ze 66. minuty prodloužila čtvrtfinálovou sérii hokejové extraligy minimálně do pátku.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Litvínova Pavel Francouz v sérii s Pardubicemi.

Článek

„Pardubice víc bojovaly, byly nám rovnocenným soupeřem a v podstatě ten zápas tomu odpovídal. Od první do poslední chvíle to byl tvrdý boj a nakonec byl soupeř šťastnější," tvrdil po porážce 2:3 v prodloužení Francouz.

Litvínov to štěstí tentokrát neměl. V prodloužení byl jen kousíček od postupu, jenomže v brance místo Kristana na poslední chvíli zaklekl Tomáš Zohorna a překazil hostující oslavy. „Byl to klasický play off zápas, oni hráli obětavě, vyplynulo to do prodloužení a oba týmy se snažily neudělat chybu. Pak už je to jen o jedné střele," tvrdil gólman, jenž čelil 31 pokusům. Po tom Radilově, který úžasně zastavil, ve Francouzovi bouchly emoce.

„To je v takovou chvíli to samé, jakoby hráč projel celé hřiště a dal gól. Potřeboval jsem to ze sebe dostat, ale bohužel nás to posunulo jen o pár vteřin v zápase, což je paradox," litoval Francouz.

Francouz: Máme ještě tři pokusy

Z pardubické tutovky se litvínovská obrana nepoučila a nechala mezi kruhy najet Kauta. „Náš hráč tam ještě šel hokejkou, ale on to trefil pěkně pod lapačku," popisoval smolař okamžiku.

Kdyby prý Francouzovi někdo řekl, že z Pardubic odcestuje Litvínov domů za stavu 3:1 na zápasy, hned by to bral. Ale takhle... Postup byl neuvěřitelně blizoučko. „V hlavě jsme měli, že to chceme ukončit, ale máme ještě tři pokusy. Nikdo nebyl nadšený, ale trenéři si k tomu něco řekli, pošlou to k nám a my to budeme chtít v pátek zužitkovat do co nejlepšího výsledku."

V úvodních domácích zápasech přitom Litvínov hosty přejel jednoznačně při celkovém skóre 8:1. „Nesmíme si ale říkat, že jsme v relativním klidu. Chceme příští zápas urvat a posunout se dál," tvrdil Francouz, podle nějž se Verva možná inspiruje středečním pardubickým výkonem. „Musíme na ně nastoupit jako oni na nás a dát jim najevo, že si výhru hodláme nechat doma."

Reklama