Hlavní obsah

Veselý při zlínské smršti ukončil mlčení. Brzy jsme určili podobu utkání, říkal autor dvou gólů

Zlín

Zlínští hokejisté rozpoutali doma gólovou smršť a během úvodních 22 minut jich nasypali brněnskému soupeři pět. Kometa tak mohla rychle zapomenout na přání ukončit čtvrtfinálovou sérii extraligového play off už šestým zápasem. První dějství se pro ni stalo třetinou hrůzy a brzy bylo jasné, že postupujícího z reprízy finále určí teprve sedmý duel v pondělí v Brně.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zlínský útočník Ondřej Veselý.

Článek
Fotogalerie

Zlínu v první části vycházelo prakticky všechno, na co sáhl. Do vedení mu pomohla chyba Dočekala, kterého na modré čáře obral o puk Zdeněk Okál a sám před brankářem si už věděl rady. „Měli jsme někdy i štěstí, že se puky správně odrážely zrovna na naše hokejky, ale šli jsme tomu od začátku naproti," tvrdil v České televizi autor úvodního gólu.

Vzápětí se brněnští hráči dopustili už při signalizované zlínské výhodě dalšího faulu a bylo z toho pro ně dlouhé oslabení ve třech proti pěti. Osm vteřin chybělo Kometě k přežití, když ze Šumperka do Zlína zapůjčený obránce Aleš Holík trefil přesně horní růžek Čiliakovy branky. „Přesilovky nám dosud v sérii zrovna moc nešly, ale snažili jsme se na nich dělat, něco i změnit a mělo to smysl," těšilo Okála.

Kometa prostě nedokázala přečkat úvodní zlínský tlak. „Říkali jsme, že musíme všechno házet na bránu a tlačit se tam," naznačil Okál. Pohodu domácích neovlivnila ani vyloučení. Vlach se hned po návratu z trestné lavice pustil do útočení a jeho nahrávku přes brankoviště si brněnský gólman srazil pravým betonem do své sítě. „Věděli jsme, že Zlín má doma skvělé začátky a chtěli jsme se na to soustředit, ale dopadli jsme hodně špatně," mrzelo útočníka Komety Petra Tona.

Ze strany domácích ale to stále ještě nebylo všechno. Do role střelce se obsadil v sérii dosud mlčící útočník Veselý. Nejdříve 45 sekund před koncem úvodní třetiny dorazil svou střelu do sítě hostů basebalovým úderem. Od druhé třetiny sice hájil branku Komety místo Čiliaka náhradník Falter, jenže brzy inkasoval a byl u toho v přesilovce zase Veselý.

Brno chtělo být "hnusné"

Hráč, který v předchozích pěti utkáních série nezískal ani jeden kanadský bod, teď dal dva góly v rozpětí 158 vteřin. „Pro nás bylo moc důležité, že jsme výkonem v první třetině určili podobu střetnutí a jak to na ledě bude vypadat. Povedlo se nám parádně začít a zápas potom víceméně kontrolovat," vykládal do kamery Ondřej Veselý.

Kometa za stavu 0:5 nenacházela způsob, jak zastavit rozjetý Zlín podporovaným bouřícím hledištěm. „Chtěli jsme k nim být herně nepříjemní, až hnusní, aby z toho neměli tak dobrý pocit. Dokud člověk úplně nepadne, tak nějakou tu sílu ještě má, i když bylo jasné, že všechno směřuje k duelu číslo sedm," tvrdil brněnský František Ptáček, extraligový rekordman v počtu zápasů.

Zřejmě v duchu jeho slov se další hráč Komety Vondráček pustil do bitky s bývalým spoluhráčem Žižkou, ani tím ale zlínské pozitivní naladění nebylo narušené.

Padlo 62 trestných minut

Brankář Libor Kašík sice šel do utkání zatížen pokutou ve výši deset procent platu za simulování zásahu do masky v minulém souboji, ale v sobotu na domácím ledě byl nesmírně jistý a pozorný. Předvedl 26 úspěšných zásahů a udržel čisté konto. Když skóre hostům změnit nešlo, v závěru alespoň viditelně přitvrdili. „Musel je ten hokej s námi bolet," naznačil Ptáček.

Došlo i na další pěstní souboj, který obstaral domácí Kubiš proti Kováčikovi. Brněnští hráči po něm ale museli mít pocit, že na ledě prohráli a ještě se nechali zmlátit. Sudí nakonec rozdali 62 trestných minut.

„Takhle jsme si sobotní vystoupení ve Zlíně určitě nepředstavovali. Jenže nepohlídali jsme si zlínský nástup, pak už to ani nešlo honit. Po první třetině jsme se nedokázali sebrat, ani si vytvořit nějakou šanci na gól. Před pondělním zápasem musíme vyčistit hlavu a doma zahrát jako vyměnění," mínil v televizním rozhovoru brněnský útočník Vilém Burian.

Reklama

Související témata: