Hlavní obsah

Fandím synovi, aby se Slavia zachránila, říká bývalý trenér Josef Beránek starší

Josef PešoutSport.czPrávo

Bývalý dlouholetý hokejový trenér Josef Beránek starší si ve třiasedmdesáti letech užívá důchodového věku, ale zároveň podrobně sleduje dění na ledových plochách. Není divu, vždyť „jeho“ Litvínov bojuje o medaile v extralize. A pražská Slavia, kterou trénuje jeho syn Josef Beránek mladší, usiluje o uhájení extraligové příslušnosti v baráži. V ní navíc startuje i Chomutov, kde Beránek starší rovněž působil na trenérské lavičce. „Je to napínavé hokejové jaro,“ říká zkušený odborník v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Josef Beránek st.

Článek
Fotogalerie

Začněme nejprve otázkou na téma - co vlastně děláte po skončení bohaté trenérské kariéry?

Momentálně nic, co se týče práce v hokeji (úsměv). Skončil jsem po loňské sezóně, konkrétně u litvínovské mládeže. Věnuji se jen sledování utkání a fandění. Z Litvínova jsem se odstěhoval do pětadvacet kilometrů vzdáleného Brandova, což je obec na německo-českých hranicích. Mám tam klid, řežu a sekám dříví. Jsou tam vynikající lidi, o zábavu je postaráno. Je to klidný život oproti hokejovému koloběhu. Jsem naprosto spokojený.

Jako hlavní trenér jste byl u dosud poslední účasti Litvínova ve finále extraligy. Jak vzpomínáte na souboje se Vsetínem v roce 1996?

Velmi dobře si to vybavuji, byť už to bude dvacet let. Myslím, že to byla velmi úspěšná sezóna. V Litvínově působili prima kluci a hráči. Narazili jsme na Vsetín, který měl mužstvo, jemuž v té době nikdo nedokázal konkurovat. Pro nás bylo hlavně velké zadostiučinění, že jsme předtím porazili Spartu, která byla favoritem. Druhé místo v extralize za Vsetínem jsme považovali za výborný výsledek pro Litvínov.

Připomeňte některá jména z té doby?

Litvínov jsem vedl s asistentem Vláďou Kýhosem, který teď přijede na semifinále s Brnem, kde je hlavním trenérem. Z hráčů jsme měli v sestavě třeba Roberta Kyselu, nynějšího generálního manažera Litvínova. I díky výkonům v extralize se dostal na mistrovství světa 1996 do Vídně, odkud si přivezl zlato. Skvěle chytal tehdy mladíček Petr Franěk, který taky jel na šampionát. Velkými posilami byli obránci Butko a Sejejs. První utkání jsme vyhráli 2:1, pak naši kluci už byli hodně rozbití a unavení, ale uhráli jsme maximum.

Letos je Litvínov už v semifinále. Čemu to přisuzujete?

Mužstvo i celé vedení pracují velmi dobře. Je to vidět na výkonech a herním projevu. Obdivuji, co odvádějí trenéři Radim Rulík s Milošem Hořavou. Nedovedl jsem si představit, že by se tak výrazně zvedli někteří hráči, které při příchodu do klubu nikdo neznal. Klobouk dolů, jak se zapracovali obránci Pavlík, Pavelka, Chaloupka a Štindl. Sezóna probíhá vynikajícím způsobem. Kluci mají na to, aby ji úspěšně dohráli. Ale nebudeme raději předbíhat.

Přejděme k baráži. Co prožíváte, když pražskou Slavii má za úkol zachránit trenér a především váš syn Josef Beránek mladší. Je to napětí, nervozita?

Fandím synovi, aby se jim to povedlo. I já jsem jednu sezónu trénoval ve Slavii. Vedení klubu od prezidenta Míry Tvrdého počínaje bylo velmi solidní. Ale zpět k současnosti. Neberu to tak, že jde o cíl jednoho člověka, tedy trenéra. Tam záleží na tom, aby se na práci podíleli všichni společně a dokázali se domluvit a vyhecovat. Celý klub by se měl dát dohromady, překonat problémy a „vylízat" se z toho.

Jste se synem v pravidelném kontaktu?

Samozřejmě se o hokeji bavíme. Říká mi svoje názory - i to, co prožívá.

Jak vidíte vývoj baráže?

Jsou v ní čtyři mužstva a z té čtyřky jsou reálné snad všechny kombinace, jak to může dopadnout podle umístění v tabulce. I v minulých letech se mě novináři na baráž ptali, tipoval jsem a nikdy jsem se netrefil. Spíš jsem věřil celkům ze spodku extraligy a vidíte, loni to bylo úplně opačně. Jak říkám, baráž je zcela nová soutěž a těžko předvídat. Moc toho nenapoví ani první kola. Je to fakt otevřené. Ale věřím, že Slavia při naplnění předpokladů, o kterých jsem se zmínil v souvislosti s potřebou týmového ducha, se dostane do prvních dvou míst, znamenajících účast v extralize pro příští sezónu.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice