Hlavní obsah

Chyby, pády, fauly. Sparťanskou bídu Třinec nemilosrdně trestal

Třinec

Kdyby Polášek za stavu 1:3 napálil puk o pár centimetrů níž... Už jen hypotetickými otázkami se po prvním semifinálovém zápase v Třinci mohli probírat hokejisté Sparty. Realita ale pro ni byla drsná, pražský tým, který v základní části vyhrál nad Oceláři tři zápasy ze čtyř, dostal na úvod bitvy o finále šestigólový výprask.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Puk za zády brankáře Sparty Filipa Novotného. Třinec se v úvodním semifinálovém duelu trefil do branky Pražanů hned šestkrát.

Článek

Sparťanský výkon, to byl v sobotu odpoledne podivný konglomerát chyb, faulů, podrážděnosti i nešťastných rozhodnutí. Filipa Novotného vystřídal v brankovišti na trestné střílení nerozchytaný Jaroslav Janus, který pak pozdě reagoval na bekhendovou kličku Radima Matuše. „Je mi jedno, kdo v té brance stojí. V posledním utkání na Spartě jsem dal Janusovi gól z podobné situace, jenom to bylo ze hry," tvrdil autor první trefy.

Sparta ve druhé třetině úplně opustila kánon úvodní části, kdy se snažila eliminovat chyby na minimum. „Po pauze jsme jich ale nasekali strašně moc a Třinec to potrestal," litoval Lukáš Pech, který dával kontaktní gól na 1:2.

I když výškou zrovna neoplývá, vrhal se i on do soubojů, které pokračovaly ještě dlouho po odpískání. Každopádně je zaděláno na mimořádně nervózní sérii. Do role třineckého obhájce se pasoval Rostislav Klesla, který předvedl wrestling s Petrem Kumstátem. Osekávala se dvojice Trončinský-Buchtele, Pech měl zase rozepři s Rothem.

„Gólman naschvál spadl, rozhodčí ale viděl, že to není faul. Roth ke mně zezadu přijel a říkal, že jsem jim podrazil brankáře, tak jsem jen říkal, že to faul nebyl," popisoval Pech. „Ale hraje se play off, takže to jiné nebude..."

Uškodila pauza?

Sparťané k velkému pobavení třineckého publika několikrát předvedli nemotorné pády, ve chvílích, kdy je vůbec nikdo neatakoval. „Led byl stejný pro všechny, na jeho kvalitu se nemůžeme vymlouvat," soukal ze sebe obránce Karel Pilař.

Ofenzivní trumf Sparty Réway byl natolik podrážděný, že třikrát inkasoval dvě minuty a nakonec i osobní desetiminutový trest.

Hosty možná poznamenala dvanáctidenní pauza, jíž měli po sérii s Hradcem Králové, který přejeli jednoznačně 4:0. „Byla docela dlouhá, ale to neomlouvá chyby, které jsme dělali," tvrdil Pech. „Nejednalo se jen o nepřesné přihrávky, zakončení, ale celkově o náš výkon. Vyrobili jsme mnoho hrubek, proto jsme nemohli pomýšlet na úspěch," dodal sparťanský asistent Zdeněk Moták.

Pilař: Na prohry rychle zapomenout. Jako na výhry

Trenéři Sparty ale svůj tým stále provokovali k aktivitě a dohrávání soubojů. „Oni je dohrávali, my také. A pokud chceme uspět, musíme v nich být lepší," hecoval zase Oceláře Jiří Polanský. „Je to ale i tom, aby to byly souboje jeden na jednoho. Pokud tam byla přesila, tak jsme to dorovnávali. Neočekávám, že by se to zítra změnilo, naopak, bude to ještě horší..."

Jedno z klišé, které se v play off často zmiňuje, říká, že je lepší prohrát jednoznačně než překousávat porážku v prodloužení. „Na prohry se v play off musí zapomenout stejně rychle jako na výhry," řekl prošedivělý bek Pilař. „Hlavně je potřeba podat o 100 procent lepší výkon," dodal Pech.

Na Spartě teď bude, aby se předvedla. Vracet se do Prahy za stavu 0:2 na zápasy, by bylo pro Jandačův soubor krajně nepříjemné. „Čekám zase bojovný zápas," prohlásil před nedělí třinecký asistent Václav Varaďa.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín