Hlavní obsah

Litvínov - Brno 3:2 PPStav série 4:1Ručinský vychytal Tona a Jánský následně poslal Litvínov po 19 letech do finále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Honejsek 0 : 1
21. Hanzl 1 : 1
28. Kempný 1 : 2
28. Hanzl 2 : 2
68. Jánský 3 : 2
Záznam online reportáže

Litvínov

Na druhý pokus už se dočkali! Hokejisté Litvínova udolali v pátém semifinále play off po brněnskou Kometu 3:2 po prodloužení a po celkové výhře 4:1 na zápasy v sérii slaví po devatenácti letech postup do finále extraligy. V nastaveném čase mohl prodloužit sérii Ton, jenže dvakrát trefil na brankové čáře zaskakujícího Ručinského a na druhé straně vzápětí rozhodl Jánský. O zisk prvního mistrovského titulu v klubové historii si Chemici zahrají od příští soboty s vítězem druhého semifinále mezi Třincem a Spartou.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Tomáš Malec (vlevo) z Brna v souboji s litvínovským Jakubem Petružálkem.

Článek

Kometa nastoupila uvolněně a možnost konce sezóny si vůbec nepřipouštěla. Už ve třetí minutě zahrozil z protiútoku Ton, brankář Francouz ale sklapl betony včas. Jenže po další akci už hosté vedli. Hruška překvapivou zadovkou zpoza branky našel Honejska, který neměl problém trefit odkrytou branku, protože Francouz se nestihl včas přesunout od druhé tyče.

Nervózní Litvínov se snažila zvednout jeho druhá útočná formace Petružálek, Hanzl, Ručinský, která byla takřka u všech nebezpečných akcí domácích. Při krátké dvojnásobné přesilovce Severočechů vychytal Čiliak Pavlíka, v pokračující klasické přesilovce pak i Ručinského.

Chemici se přeci jen herně zvedli, málem ale inkasovali podruhé. Němcovo lehké nahození totiž nadělalo Francouzovi obrovské problémy a dezorientovaný gólman měl štěstí, že si kotouč nesrazil za svá záda. V závěru prvního dějství se ke dvěma dobrým možnostem dostal aktivní Ručinský, Čiliak ale vyrovnání nepřipustil.

Kometa podruhé vedla jen 23 vteřin

Po 46 vteřinách hry v prostřední vteřině už to ale neplatilo. Petružálek pronikl do útočné třetiny, poslal puk Ručinskému, jenž našel před brankou volného Hanzla, který se prosadil ranou z první. Brňané sice následně nevyužili půlminutovou přesilovku 5 na 3, následnou výhodu jednoho muže ale zužitkoval tvrdou ranou od modré Kempný.

Kometě ovšem radost z opětovného vedení vydržela jen 23 vteřin. Hanzl pálil z levého kruhu a Čiliak kvůli zakrytému výhledu nestačil zareagovat včas. Vrátit náskok mohl hostům Zohorna, střelou z otočky minul branku jen o centimetry. Litvínov pak pohrdl minutu dlouhou dvojnásobnou početní výhodou - nejenže v ní nevystřelil, až na jednu výjimku se ani nedostal do útočného pásma. A pak mohl být rád, že Ton v samém závěru druhé třetiny trefil ve stoprocentní tutovce zblízka bekhendem jen horní tyčku.

Urputná bitva ve třetí třetině gradovala, i když šancí ubylo. Litvínov byl o něco aktivnější, Brňané ale vcelku bez problémů odolávali. V 59. minutě chyboval v rozehrávce Gula, Zohorna ale v úniku dvou na jednoho nezamířil přesně. 51 vteřin před koncem základní hrací doby fauloval při hře ve čtyřech na obou stranách Hanzlík a Kometa šla už potřetí v zápase do třech. Pár vteřin před třetí sirénou mohl rozhodnout Petružálek, jenže v rozhodující chvíli mu před odkrytou brankou přeskočil puk přes hokejku.

Tonovo selhání Litvínov potrestal postupovým gólem

Brňané pak přečkali zbytek oslabení i v nastavení. A sami byli velice blízko prodloužení série. Smolařem se stal útočník Petr Ton. Zkušený útočník nejprve z metru trefil hokejku Martina Ručinského, který zaskakoval na brankové čáře za Francouze a z dorážky pak Ton nastřelil Ručinského tělo. V témže střídání pak Ton mířil v sólovém úniku na Francouze, ale branku přestřelil. A Kometa za to zaplatila. O chvilku později totiž nabil Lukeš Jánského, který střelou z voleje poslal Litvínov po devatenácti letech do finále.

Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
HC Verva Litvínov - HC Kometa Brno 3:2 PP (0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 21. R. Hanzl (Ručinský, Petružálek), 28. R. Hanzl (Ručinský), 68. Jánský - 4. Honejsek (J. Hruška), 28. Kempný (J. Hruška). Rozhodčí: Fraňo, Homola - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 5811 (vyprodáno).
Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, Gula, T. Pavelka, F. Pavlík, Z. Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - Majdan, Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.
Brno: Čiliak - Ptáček, Kempný, Kováčik, Hanzlík, Hájek, Malec - Ton, L. Čermák, J. Káňa II - Honejsek, H. Zohorna, J. Hruška - P. Mrázek, V. Němec, Dočekal - Vondráček, Koreis, Burian. Trenéři: Kýhos, Pešout a K. Beran.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2015

  • Předkolo

  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Plzeň - logo Plzeň
    3 : 1
  • Pardubice - logo Pardubice Vítkovice - logo Vítkovice
    3 : 1
  • Čtvrtfinále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 1
  • Sparta - logo Sparta Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 0
  • Litvínov - logo Litvínov Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    4 : 3
  • Semifinále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec Sparta - logo Sparta
    4 : 2
  • Litvínov - logo Litvínov Brno - logo Brno
    4 : 1
  • Finále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    3 : 4
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín