Hlavní obsah

Miluju tě, křičel rozjařený Francouz na gólmana Ručinského. Zklamal jsem, hlesl Ton

Litvínov

Velký pátek má v Litvínově finálovou příchuť! Po devatenácti letech si žlutočerní zahrají o mistrovský titul, Kometu definitivně sťali v osmé minutě prodloužení pátého zápasu, kdy oslavy odstartovala přesná trefa Petera Jánského. Ale klíčové momenty začaly už o pár desítek sekund dříve.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínovský Martin Ručinský (vlevo) se po skončení rozhodujícího zápasu zdraví s trenérem Brna Vladimírem Kýhosem.

Článek

Oba úvodní zápasy série v Litvínově skončily o gól a i včera bylo od začátku zřejmé, že to bude bitva do posledních vteřin. A skutečně! O osudu zápasu rozhodly závěrečné dvě minuty prodloužení za stavu 2:2.

Jen štěstí, tvrdil veterán

Petr Ton se dostal do vyložené šance, největší překážka brněnských útočníků v podobě gólmana Pavla Francouze byla překonána. Jenže v poloprázdné brance zaúřadoval 44letý veterán litvínovské sestavy Martin Ručinský! Dvěma zákroky na brankové čáře zastavil střely Tona a hlavně díky němu se série neprotáhla.

„Klobouk dolů před Růčou, jak to tam obětavě vychytal,“ žasl nad výkony svého brankářského „kolegy“ Pavel Francouz. „Já se vracel jako levé křídlo, bylo tam přečíslení a Francík povyjel. Tak jsem říkal, že se do branky postavím, kdyby náhodou,“ líčil Ručinský zlomové sekundy. „Zajel jsem do branky a doufal, že mě trefí. Trefil mě dvakrát. Štěstí, žádné umění,“ bagatelizoval své zásluhy. Co si pak vyslechl od Francouze? „Že mě miluje,“ smál se Ručinský.

A Petr Ton? Ten jen těžko vstřebával zklamání ze střeleckého selhání. „Viděl jsem poloprázdnou bránu, dal jsem ránu poprvé, byla zblokována, puk se mi vrátil zpátky, znovu jsem střílel a trefil Růču na brankové čáře,“ popisoval momenty někdejší obávaný sparťanský kanonýr.

Rulík: Přežili jsme klinickou smrt

Věděl, že se mu play off nevydařilo. Kometa na něj spoléhala a on se jí patřičně neodvděčil. „Strašně mě to mrzí. Asi deset sekund na to jsem měl ještě nájezd a přestřelil. Asi mi to někde tam nahoře nebylo souzeno,“ krčil rameny po konci sezóny. „Prohráli jsme sérii 1:4, což zní jasně, ale čtyři zápasy z pěti byly vyrovnané. Rozhodují jednotlivci, Litvínov je měl, Brno na mě spoléhalo, já zklamal,“ neskrýval Ton.

„Přežili jsme dvakrát klinickou smrt. Ještěže má Martin talent na všechny sporty, i v brance,“ usmíval se litvínovský kouč Radim Rulík. „Péťu Tona asi někdo zaklel, tohle bude mít před očima hodně dlouho,“ tušil trenér Komety Vladimír Kýhos.

V čase 67:52 totiž zápas skončil. Litvínovský útočník Peter Jánský se prosadil střelou na vzdálenější tyč a prodloužil šňůru domácích vítězství Vervy na 16 zápasů. Finálová série začíná příští sobotu, Litvínov si počká, jestli vyzve Třinec, nebo Spartu.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2015

  • Předkolo

  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Plzeň - logo Plzeň
    3 : 1
  • Pardubice - logo Pardubice Vítkovice - logo Vítkovice
    3 : 1
  • Čtvrtfinále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 1
  • Sparta - logo Sparta Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 0
  • Litvínov - logo Litvínov Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    4 : 3
  • Semifinále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec Sparta - logo Sparta
    4 : 2
  • Litvínov - logo Litvínov Brno - logo Brno
    4 : 1
  • Finále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    3 : 4