Hlavní obsah

Irglův příběh ocenili i sparťané. Přesahuje sportovní hranice, gratuloval Hlinka

Téměř pět měsíců kvůli nádoru na ledvině, kterou mu lékaři museli v polovině listopadu odebrat, nehrál soutěžní utkání. Po návratu na led s hokejisty Třince měsíc trénoval, až v sobotu nastoupil do ostrého zápasu a hlavně jeho zásluhou Oceláři páté semifinále se Spartou vyhráli. Tím však příběh Zbyňka Irgla ještě neskončil. Čtyřiatřicetiletý útočník byl hrdinou i o dva dny později, kdy vítězným gólem necelé čtyři minuty před koncem třetí třetiny poslal svůj tým do finále extraligy. Slova uznání se na něj chrlila nejen od spoluhráčů, ale i z týmu Sparty.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zbyněk Irgl z Třince (vlevo) a Tomáš Rolinek ze Sparty se zdraví po zápase, ve kterém Třinec vyhrál a postoupil do finále.

Článek

V sobotu v pátém utkání série ukázal během samostatných nájezdů nervy ze železa. Svůj první sice Irgl neproměnil, když nastřelil tyčku, další dva už ale ano a připsal si vítěznou trefu. A v pondělí znovu. Za stavu 2:2 v závěru třetí části hry trefil mezeru mezi betony gólmana Januse a zajistil Třinci třetí finálovou účast v klubové historii.

„Byl pro nás žolíkem, který se vytáhl opravdu v pravý čas. Nesmírně nám pomohl," musel po skončení série uznat třinecký trenér Jiří Kalous. Návrat vicemistra světa z roku 2006 pochopitelně kvitovali i další Oceláři. „Zbyňa je výborný hráč, přesně takového potřebujeme do play off. Jsme rádi, že se dal dohromady a je zase s námi," říkal Erik Hrňa, s jedenácti kanadskými body lídr tabulky produktivity letošní vyřazovací části.

Irgl není vzpruhou jen na ledě, ale i na střídačce a v kabině. „Pořád nás v šatně hecuje, předává nám své rady a zkušenosti. Pro mě a další mladé hráče je to velké ponaučení," přiznává Hrňa. „Svým pozitivním přístupem nás všechny nabíjí. Zažíval těžké období, ale ani nebylo znát, že tak dlouho nehrál. Má neskutečnou fyzičku, zvládl to bravurně," říkal už v sobotu útočník Jakub Klepiš.

Jandač: Irglovi osobně postup přeju

„Neskutečné, jak nám pomohl. Byl tou poslední kostičkou, která zapadla do naší skládačky. Přišel po neskutečně dlouhé době, dva a půl měsíce na sobě dřel a pořád doufal, že se vrátí. Patří mu náš obdiv a dík za to, co předvedl, jak na sobě makal. Klobouk dolů, jak to zvládl. Musím přiznat, že mě docela překvapil, protože to byla těžká série ve velkém tempu. A on ji zvládl velmi dobře," těšilo třineckého kapitána Rostislava Kleslu, podle kterého bude Irgl ve finále s Litvínovem ještě lepší.

Irgla, který si extraligové finále zahraje potřetí v kariéře, přičemž na titul stále čeká (má dvě stříbra s Vítkovicemi), vyzdvihovali i sparťané, jimž ukončil sezónu. „Zbyňka Irgla znám osobně, je výborný hráč a kluk. Je to životní příběh, v pravý čas vytáhl své hokejové umění a možná že to byl klíčový hráč soupeře. Jemu osobně tedy postup přeju, nepřeju ho Třinci," nechal se slyšet kouč Pražanů Josef Jandač. „Tohle přesahuje sportovní hranice. Přeju mu pevné zdraví a gratuluju mu," přidal se sparťanský útočník Jaroslav Hlinka.

Reklama

Související témata: