Hlavní obsah

V extralize bude povoleno roční hostování bez souhlasu klubu

Praha

V hokejové extralize bude moci po úpravě přestupního řádu hráč bez smlouvy hostovat bez souhlasu mateřského klubu v jiném celku. Tato změna se vztahuje na hráče do 32 let, hostování platí do konce sezóny, v dalším ročníku nemůže být ve stejném klubu prodlouženo a každý hráč ho může v sezóně uplatnit pouze jednou. Rozhodl o tom výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král (vpravo) s trenérem hokejové reprezentace Vladimírem Růžičkou.

Článek

Klub, v němž hráč hostuje, zaplatí mateřskému částku 300 tisíc korun. V případě, že by se následně změnilo hostování v přestup, hodnota odstupného stanoveného přestupním řádem by se o tuto částku snížila. "Nové ustanovení uvolňuje pravidla pro pohyb hráčů mezi extraligovými kluby," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král.

Případný zájemce tak může hráče získat na sezónu za výrazně nižší částku než tabulkové odstupné. "Může ho vyzkoušet. Hráč pro změnu dostává příležitost, aby klub přesvědčil o svých kvalitách a po sezóně do něj případně přestoupil. Na druhé straně úprava zajišťuje, že mateřský klub neztratí práva na hráče úplně a bez náhrady," doplnil Král.

Ke změně se sáhlo na popud Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. "Důvodem je to, aby hráči, kteří jsou bez smlouvy a jsou na hraně kádru, mohli jít do jiného klubu. Kluby za ně dosud musely platit plné tabulkové hodnoty. Nedařilo se jim sehnat angažmá, odcházeli do podřadných zahraničních soutěží a ztráceli jsme hráče ze systému," řekl ČTK Řezníček.

Omezení věku je dané tím, aby kluby na úpravě přestupního řádu neprodělaly na odstupném. "Ve 34. roku věku hráče klesá tabulková hodnota na 314 tisíc korun, a pokud by pravidlo platilo u třiatřicetiletých hráčů, klub by pak doplácel při přestupu jen 14 tisíc korun," dodal Řezníček.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec