Hlavní obsah

Když Francíka zasypeme puky, tak něco pustí, říká třinecký Hrňa

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Nejlepší sezónu kariéry prožívá třinecký útočník Erik Hrňa. Zatímco před čtyřmi lety při třinecké první cestě za titulem jen paběrkoval, letos patří mezi pilíře úspěchu. Vyhrál střeleckou soutěž v základní části, je i v čele bodování play off. „K úplné pohádce mi chybí už jen titul,“ říká šestadvacetiletý střelec.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Třinecký Erik Hrňa střílí v šestém semifinále gól brankáři Filipovi Novotnému, sparťanský obránce Jan Piskáček už pohromě nezabránil.

Článek

Litvínov prahne získat vůbec první extraligový titul, bude to pro vás o to těžší finále?

Oba týmy jsou vyrovnané, všichni jdeme na krev. Ale jak napovídá postavení po základní části, je Litvínov silnější než Sparta. Mají hlavně v útoku zkušené hráče, vynikajícího gólmana. Bude to ale zase stejné: musíme ubránit jejich přesilovky a využít ty naše. To bude rozhodovat.

Co bude těžší? Dát gól Pavlu Francouzovi, nebo ubránit elitní formaci Petružálek, Hanzl, Ručinský?

Ono to tak vyjde nastejno. Musíme se pekelně soustředit na to, abychom je ubránili, ale zároveň musíme Francíkovi dát co nejvíce gólů. Důležité bude hodně střílet, tlačit se do brány a stínit mu. Když ho zasypeme třiceti puky za zápas a on je neuvidí, tak mu tam něco spadnout musí (smích).

S Litvínovem jste se potkali i v mistrovské sezóně 2010/2011, výhra 4:2 ve čtvrtfinále vás pak katapultovala na cestu za pohárem. Vzpomínáte si na tu sérii?

Hrál jsem tehdy ve čtvrté lajně, takže když jsme měli pět minut za zápas, tak to bylo hodně. Tahle sezóna je úplně jiná. I oba týmy jsou jiné. Litvínov má nejlepší kádr, co pamatuju. Jsou sehraní, na ledě je perfektně diriguje v neskutečné formě hrající Martin Ručinský. Hrají hodně ofenzivně, stejně jako my. Šance jsou vyrovnané.

Osobně prožíváte úžasnou sezónu, v základní části jste byl nejlepším střelcem, teď jste v čele bodování play off. Čím to je, že se vám tak náramně daří?

Hodně mi pomohlo hostování v Olomouci, kdyby toho nebylo, tak bych na začátku sezóny třeba vůbec nehrál. V Olomouci jsem měl prostoru dost, chytil jsem tu šanci za pačesy a výsledkem je nejlepší sezóna, jakou jsem kdy hrál. A tím, že jsem nakoukl i do reprezentace, se to dvojnásobilo. S tím jsem vůbec nepočítal. K úplné pohádce mi chybí už jen ten titul.

Proti Mladé Boleslavi jste zaznamenal čtyři body (2+2), proti Spartě už sedm (4+3). Zabijácká forma přichází s finále?

Bylo by krásné, kdybych to proti Litvínovu ještě zdvojnásobil, že? (smích) Asi je to tím, že jsme se Spartou hráli o jedno utkání více. Tak je i těch bodů víc.

Kdybyste dosavadní body zdvojnásobil, možná by si vás reprezentační kouč Růžička všiml. Nemrzí vás, že vás zatím opomíjí?

Já se na nominaci ani nedíval. Kdybyste mi řekl, že mě chce, tak byste mě překvapil (smích). Ale nedá se nic dělat. Když mě nevzal, tak mě nevzal. Reprezentovat bych chtěl, ale vím, že je těžké se tam přes hráče z NHL dostat.

Letos jste všech šest domácích zápasů v play off vyhráli, to se vám nepovedlo ani v mistrovské sezóně, kdy vás v semifinále ještě ve staré Werk Aréně porazila Slavia. V čem je to kouzlo nové haly?

Máme perfektní podmínky. Ledem počínaje, regenerací konče. Především jde ale o to, že před vlastními fanoušky chceme pokaždé vyhrát. Ženou nás a dávají nám pocítit výhodu domácího prostředí.

Play off jste začal v první lajně s Jakubem Klepišem a Štefanem Ružičkou, po návratu Zbyňka Irgla jste se ale přesunul do třetí řady. Bodujete ale stále, přesun vás nijak nepoznamenal?

S Orsim (Jakub Orsava) jsem v sezóně hrával, jsme na sebe zvyklí i s Tomášem Plíhalem. Proto je celkem jedno, zda hraju v první či ve třetí řadě. Je tam minimální rozdíl. Pozměněné byly přesilovky, ale zase chodím do oslabení. Prostoru na ledě mám dost i tak.

Do konce sezóny vám zbývá maximálně sedm utkání, jste už unavení?

Ani ne, máme hodně sil. Teď jsme měli pět dní bez zápasu, regenerujeme rychle a znovu jsme na stech procentech své síly. I únava jde bokem, protože všichni vidíme náš cíl, kterým je mistrovský pohár.

Je v kabině cítit napětí? Je atmosféra před finále jiná, než před Mladou Boleslaví či před Spartou?

Je to jiné, především ale tím, že do cíle nám už zbývá jen kousíček. Ale ten kousíček bude asi nejtěžší kus té naší cesty.

Kdo získá extraligový titul?
Třinec
34,5 %
Litvínov
65,5 %
Celkem hlasovalo 14541 čtenářů.

Reklama