Hlavní obsah

Zatracovaného Ružičky se Třinec zastal. Nebylo hezké, co se kolem něj dělo, říkal Klepiš

Michal OsobaPrávo

V neděli mu třinečtí fanoušci spílali, teď je pro ně hrdinou. Útočník Štefan Ružička obstaral jedinou trefu třetího extraligového finále a Oceláři můžou díky snížení na 1:2 na zápasy opět živit reálnou naději na titul.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Radost třineckých hráčů z úvodního gólu zápasu, jehož autorem byl Štefan Ružička (uprostřed).

Článek

Ve druhém finále chyboval před prvním gólem, dvakrát se nechal zbytečně vyloučit a Werk Arenou se po inkasovaných brankách z následných přesilovek neslo bučivé skandování: Ružičkaaaa. Včera už v šesté minutě kotel Ocelářů vyvolával slovenského forvarda oslavným pokřikem, díky němu Litvínov po šestnácti domácích vítězstvích poprvé padl.

Tým za ním stojí

Třicetiletý Ružička se po zápase o své dojmy s médii dělit nechtěl, ale jeho spoluhráči se ho zastali. „Nebylo hezké, co se kolem něj dělo,“ tvrdil útočník Jakub Klepiš. „My za ním stojíme, i kdyby udělal osmnáct faulů za zápas,“ ujišťoval Ružičkův parťák z elitního útoku.

Přínos střelce jediné branky vyzdvihl také asistent trenéra Ocelářů Václav Varaďa. „Druhý den po zápase jsme s ním o té situaci debatovali a podrželi ho. Víme, že v něm kvalita je a on se nám odvděčil dnešním výkonem,“ cenil si.

Druhým hrdinou byl třinecký gólman. Poprvé v sérii zastoupil Šimona Hrubce Peter Hamerlík a z 27 střel nepustil žádnou. „Zachytal skvěle, u nás je jedno, kdo stojí v brance,“ chválil vyrovnanou dvojici Klepiš, jenž shodil většinu ze svého plnovousu. „Asi je to během play off rarita, ale udělal jsem to už dvakrát a pak jsme sérii otočili,“ vsadil na pověrčivost.

Hamerlíkovi pomohli spoluhráči

Výbornou práci odváděli obránci Ocelářů, kteří k Hamerlíkovi řadu domácích pokusů vůbec nepustili. „Měli jsme hodně střel od modré, ale všechno zblokovali, dostalo se toho k němu málo,“ připouštěl litvínovský útočník Rostislav Martynek.

Verva neměla šanci uplatnit svoji ničivou zbraň ze zápasů v Třinci – přesilovky. Za celé utkání se vylučovalo nezvykle jen čtyřikrát, z toho dva tresty padly za vzájemnou potyčku. Ale trend sudích Šíra s Hradilem si hráči vesměs pochvalovali. „Hra měla spád i obrovské nasazení, rozhodčí se do toho nevkládali,“ ocenil Martynek.

Větším protivníkem hráčů tak bylo na stadiónu zaplněném do posledního možného místečka dvacetistupňové vedro a nekvalitní led, na němž se tvořily louže. „Podmínky byly tragické, v hale se nedalo dýchat, na ledě bylo tolik řádků, že by se tam daly sázet brambory, ale na to se samozřejmě nevymlouváme,“ uznal gólman Pavel Francouz.

Reklama