Hlavní obsah

Litvínov - Třinec 3:0Stav série 3:1Litvínov dělí jediná výhra od historického titulu! Dočká se už v neděli v Třinci?

MinutaMin. Tým Hráč Akce
31. Gula 1 : 0
37. Hanzl 2 : 0
56. Hübl 3 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Zisk historického titulu mají na dosah. Hokejisté Litvínova dokázali ve čtvrtém zápase jako první tým ve finálové sérii využít výhodu domácího prostředí a po výhře 3:0 nad Třincem je jediný triumf dělí od mistrovského poháru. Dočkají se ho Severočeši hrající 56. sezónu mezi elitou už v neděli na ledě Ocelářů, kde série pokračuje od 18:20 za stavu 3:1 na zápasy pro Severočechy?

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínovský útočník Viktor Hübl (vlevo) a útočník Třince Tomáš Plíhal ve čtvrtém finále.

Článek
Fotogalerie

Hodně opatrný hokej přinesla úvodní třetina, oba týmy se soustředily především na pozornou obranu, a tak gólmani Francouz s Hamerlíkem měli v první dvacetiminutovce jen málo práce. V o trochu větší permanenci byl přeci jen třinecký brankář, jenž se nejvíc zapotil ve 20. minutě při šikovné Martynkově teči Trávníčkovy střely.

Po první změně stran přidali Oceláři na pohybu a nejednou začali domácí tým přehrávat. Litvínov ale držel vynikající Francouz. Nejprve lapil dorážku Hrni, hned v dalším střídání se elegantní stahovačkou dostal do palebné pozice Polanský, opět ale ztroskotal na Francouzovi, který měl pak štěstí, že jím vyražený puk si do vlastní branky tělem nesrazil Ručinský.

Zhruba od poloviny utkání se ale Vervě podařilo srovnat hru a najednou i ona byla mimořádně nebezpečná. Lukeš obkroužil Hamerlíkovu branku, třinecký gólman ale ještě jeho střelu vyrazil. V 31. minutě už ale slovenský gólman poprvé ve finálové sérii na litvínovském ledě inkasoval.

Gulův gól po sedmi měsících rozjásal Litvínov

Na modré čáře totiž při hře ve čtyřech na obou stranách napřáhl Gula a svou dělovkou poslal Severočechy do vedení. Pětadvacetiletý litvínovský odchovanec tak zaznamenal svůj premiérový bod v probíhajícím play off a z branky se radoval poprvé od 21. září. O čtyři minuty později mohlo být srovnáno, jenže Hrňa při vlastním oslabení v ideální pozici v mezikruží zase zamířil jen do Francouze.

V 37. minutě vybuchl vyprodaný stadión Ivana Hlinky radostí podruhé. U levé tyčky zůstal na chvilku nehlídaný Hanzl a nejproduktivnější muž letošních vyřazovacích bojů odrazem o Hamerlíkovu hokejku zvýšil. Po krásné kombinaci prvního útoku domácích měl vzápětí na hokejce třetí gól Lukeš, jeho zakončení do odkryté branky však Hamerlík fantastickým zákrokem vleže á la Hašek lapil.

Na začátku třetí třetiny odmítl třetí pojistku Jánský, jenž v sólovém úniku zamířil mimo tři tyče. Na druhé straně se opět blýskl Francouz, když na poslední chvíli betonem vykopl zakončení Orsavy. Šest minut před koncem třetí třetiny při Chaloupkově trestu odvolal Třinec Hamerlíka na střídačku a hrál se šesti hráči v poli, což mu vyšlo už v semifinálové sérii na Spartě. Tentokrát ovšem neuspěl, Hübl v čase 55:30 vyhozením přes celé kluziště trefil prázdnou branku a definitivně rozhodl.

Závěr zápasu poznamenaly dvě hromadné šarvátky, Chemici už si ale náskok pohlídali, stejně jako Francouz třetí čisté konto v tomto play off. V neděli v Třinci tak má Litvínov první ze tří mečbolů k historickému titulu...

Finále play off hokejové extraligy - 4. zápas:
HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 31. Gula (Trávníček, T. Pavelka), 37. R. Hanzl (Ručinský, Z. Sklenička), 56. Hübl (T. Pavelka). Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 5:5, navíc Kubát - Marek Růžička oba 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 6011 (vyprodáno). Stav série: 3:1.
Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, Gula, T. Pavelka, F. Pavlík, Z. Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - M. Hořava ml., Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.
Třinec: Hamerlík - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, Trončinský, M. Doudera, Nosek - Dravecký, Klepiš, Ružička - Irgl, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Orsava - Ciencala, Marek Růžička, Matuš. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Reklama