Hlavní obsah

Rýgl hrdinou Chomutova. Životní zážitek, rozplýval se obránce Pirátů

Chomutov

Hokejová baráž o extraligu došla k rozuzlení. Olomouc se v nejvyšší soutěži udržela a po roce se mezi elitu vrací Piráti Chomutov! Rozhodlo o tom jejich páteční vítězství nad pražskou Slavií 3:2 v prodloužení. Výsledek současně znamená, že Slavia sestupuje po jednadvaceti letech do první ligy.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Chomutov se raduje z postupu do extraligy.

Článek

Hvězdou zápasu se stal autor vítězného gólu z 64. minuty - chomutovský obránce Martin Rýgl.

„Vystřelil jsem na branku a jsem nesmírně šťastný, že to tam padlo. Je to krásný pocit," líčil zkušený bek. „Jako defenzivní hráč nemám moc šancí, abych dával klíčové góly. Takže to je můj životní zážitek a největší úspěch, kterým jsem přispěl k práci celého mužstva. Baráž je obrovsky náročná psychicky. Když vidíte hráče Slavie odjíždět z ledu v slzách a my jásáme, jsou tam emoce ze všech stran. Boje o titul v extralize mají taky drama a gradaci, ale nejde o ligovou existenci. Kdežto v prolínací soutěži stačí zaváhání a může to zapříčinit zmar po několikaměsíčním úsilí," přemítal obránce.

Euforie přišla po jeho trefě. „Věděli jsme, že fanoušci od nás očekávají, že Slavii v tomhle utkání porazíme. Kdyby se to nepodařilo, asi bychom neměli v extralize co dělat. Nakonec je asi spravedlivé, že vítěz první ligy, tedy Chomutov, vystřídá mezi nejlepší čtrnáctkou českých klubů od podzimu poslední extraligový celek. Oslavy jsme však neplánovali. Prožijeme klidnou sobotu a v neděli můžeme hrát v Olomouci v pohodě. To, že jsme se dostali do extraligy, přičítám našemu vyrovnanému kádru se čtyřmi lajnami. V podstatě každý hráč měl kvality na to, aby rozhodl zápas," tvrdil Rýgl.

Kopřiva: Měli jsme i štěstí

Slávisté šli do vedení gólem Bednáře po Pletkově přihrávce v přesilovce pěti proti třem. Ale domácí trpělivou hrou vývoj otočili. Střelecky se o to postaral neúnavný Hovorka, který ještě v první třetině srovnal a na začátku třetí části přidal svůj druhý gól. Pražané ovšem odpověděli brankou Pletky v další dvojnásobné početní výhodě a vynutili si prodloužení. V něm se dostavila znamenitá chvilka libereckého odchovance.

„Klukům děkuji za celou sezónu. Důsledně jsme pracovali a nezlomily nás ani některé porážky v baráži. Je to dlouhodobá soutěž a zvládli jsme zápas, který byl osudový pro nás i Slavii. Byla to bitva. Měli jsme i štěstí. Srážela nás vyloučení a po nich dva inkasované góly, ale buďme rádi, že to takhle dopadlo," oddechl si chomutovský trenér Břetislav Kopřiva.

„Noví hráči, kteří přišli před sezónou, se ztotožnili s chomutovským prostředím a byli přínosem. Věřím, že základ kádru zůstane pohromadě i pro extraligu," naznačil sportovní manažer Boris Čapla při objímání s hráči, že Chomutov už hledí i do příští sezóny.

Reklama

Související témata: