Hlavní obsah

Adamský: Připadali jsme si jak v Gottově písničce. Čas letěl jako bláznivý...

Martin KézrSport.czPrávo

Pouhých 35 sekund dělilo Litvínov od mistrovské radosti a Třinec od konce sezóny. Jenže Oceláři v pátém finálovém zápase extraligového play off doma stihli srovnat, pak vyhráli nájezdy a za stavu série 2:3 na zápasy pojedou v úterý na litvínovský led. Teď doufají, že se stanou prvním týmem, který ve finále odvrátí tři mečboly soupeře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Třinecký Tomáš Plíhal se raduje z vyrovnávací branky.

Článek
Fotogalerie

Pavel Francouz v brance hostů držel v sérii celkem 173 minut čisté konto, Třinec ale spasila power play. „Měli jsme tam v obranném pásmu puk na holi, ale nedokázali ho vyhodit," litoval litvínovský gólman. Po přihrávce napadajícího Irgla se ke kotouči dostal Plíhal a střelou bekhendem pod horní tyčku vyrovnal.

„Byli jsme jak v Gottově písničce, čas letěl jako bláznivý, ale nakonec se tlak v kýžený gól proměnil," vykládal domácí útočník Martin Adamský. „Snažili jsme se tam nechat duši, být v klidu a vyházet jim všechny puky, aby neměli čím ohrozit Francíka, bohužel jim vyšel možná poslední pokus na střelu," mrzelo Karla Kubáta.

V prodloužení měl dvakrát na holi rozhodnutí a s ním i litvínovský titul Martin Ručinský, Hamerlík ale pokaždé se štěstím zachránil. „Snažil jsem se procpat puk do brány, někteří kluci říkali, že už ho viděli za čarou, ale u videa řekli, že ne. Asi nám to nebylo souzené," vykládal 44letý veterán v sestavě hostů.

Hamerlík musel z ledu

„Když šel sudí na video, musel jsem si sednout na střídačce mezi kluky a raději se ani neptal těch, co byli na ledě. Z reakce jásajících diváků v sektoru hostí mi nebylo dobře. Měli jsme však poněkolikáté v zápase štěstí, ale možná i proto, že jsme si zatím tolik šli," říkal asistent trenéra Ocelářů Václav Varaďa. Při snaze zabránit gólu si ale poranil rameno Hamerlík a musel místo něj do branky Hrubec, jenž pak při nájezdech vychytal všechny tři litvínovské střelce.

„Nájezdy jsme během sezóny i vyhrávali, ale tady to neklaplo. Můj názor je, že v play off by se mělo hrát do gólu, že do takových zápasů loterie penalt neplatí," uvažoval trenér hostů Miloš Hořava. „V prodloužení jsme měli velkou převahu, bohužel se nepovedlo proměnit šance. Ale nemyslím, že by nás poznamenalo, že jsme dlouho vedli, pak dostali blbý gól, takový je hokej. Musíme tohle utkání hodit za hlavu a prostě to urvat doma," tvrdil Ručinský.

Dosud ve všech finálových zápasech platilo, že kdo dá první gól, tak nakonec i vyhraje, v neděli to ale bylo v Třinci jinak. Litvínov vedl, když hradbu bránících těl propálil Jiří Gula. „Měli jsme tam velký závar, čekal jsem, jestli se puk třeba odrazí ke mně. Naštěstí to prošlo," říkal litvínovský obránce, který dal vítěznou branku v předchozím utkání. „I když se podařilo odpálit puk a snad pět nás leželo v brankovišti, on to poslal vzduchem," líčil domácí David Cienciala.

Třinec ale s bouřícím publikem v zádech dostal od poloviny druhého dějství Litvínov pod obrovský tlak. „Začali jsme konečně být silní na puku a věřili jsme do poslední chvíle, že tu jejich změť těl, hokejek a bruslí nějak prostřelíme," vykládal domácí centr Jiří Polanský. „Byli jsme semknutí a dostali odměnu v podobě šťastné výhry," uvedl další třinecký útočník Jakub Klepiš.

Jak skončí šestý finálový zápas?
Litvínov doma získá titul
59,8 %
Třinec srovná stav série a vynutí si sedmý zápas
40,2 %
Celkem hlasovalo 29505 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Extraliga play off 2015

  • Předkolo

  • Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav Plzeň - logo Plzeň
    3 : 1
  • Pardubice - logo Pardubice Vítkovice - logo Vítkovice
    3 : 1
  • Čtvrtfinále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    4 : 1
  • Sparta - logo Sparta Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 0
  • Litvínov - logo Litvínov Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    4 : 3
  • Semifinále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec Sparta - logo Sparta
    4 : 2
  • Litvínov - logo Litvínov Brno - logo Brno
    4 : 1
  • Finále

  • Oceláři Třinec - logo Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    3 : 4
  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice