Hlavní obsah

Jsem trenér. Koupit v Kometě akcie se nechystám, tvrdí Hadamczik

Brno

Bývalý reprezentační kouč Alois Hadamczik se po pěti letech vrací do české extraligy. V příští sezóně povede hokejisty Komety, brněnskému klubu se upsal na dva roky.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Trenér Alois Hadamczik s dresem klubu, s nímž podepsal smlouvu.

Článek

Rozmýšlel jste se dlouho, zda nabídku přijmete?

Vůbec ne. Měl jsem možnost jít k národnímu týmu jedné evropské země, která nepatří k absolutní světové špičce. Když se ale ozvala Kometa, nebylo co řešit. Vždyť Brno je hokejové město s obrovskou tradicí. Už jako mladík jsem před lety obdivoval umění Bubníka, Dandy, Potsche, Černého, Nadrchala a dalších hvězd. Pak sice nastalo období stagnace, avšak v poslední době se klub razantně dere zpátky do tuzemské špičky. Vím, že je to zásluha především majitele Libora Zábranského. Neskrývám, že s ním i manažerem Medlíkem mě pojí přátelské vztahy. Toho, že mě oslovili, si nesmírně považuju. Hrozně moc se už těším na skvělé fanoušky Komety i elektrizující atmosféru v její hale.

Víc než rok po nepovedené olympiádě v Soči jste na střídačce nestál. Už vám trénování chybělo?

Já jsem tehdy především dost dlouho zvažoval, jestli se vůbec mám ještě v dvaašedesáti vracet. Byl jsem hodně znechucený z toho, co se kolem mého konce u reprezentačního mužstva odehrálo. Pak jsem si však řekl, že jsem se ničeho špatného nedopustil. Svědomí mám čisté. Nenominovat na olympijské hry třeba Hejdu či Hudlera bylo přece moje právo. Už se k tomu ale nechci vracet. Jsem pozitivní a hledím dopředu. Udělat výborný výsledek s Brnem je pro mě obrovská výzva.

S jakými ambicemi tedy přicházíte?

Vím samozřejmě dobře, jak moc Kometa touží vybojovat po dlouhých letech znovu titul. Je to i mým snem, vždyť z dosavadních sedmi extraligových medailí nemám ještě ani jednu zlatou. Nechci být ale velkohubý a v předstihu vykřikovat, že chceme být mistry. Budeme si klást postupné cíle. Všechny v klubu i kolem něj musí zdobit pokora, skromnost a pracovitost. Jen tak můžeme dosáhnout výrazného úspěchu. Chci být zajímavý hlavně kvalitní prací a nikoli silnými výroky.

Neobáváte se, že část fanoušků Komety, kteří stáli za předchozím koučem Kýhosem, nebude z vašeho angažování nadšena?

I to se může stát. Já jsem ale přece Vláďu Kýhose nevyštípal a nikam jsem se necpal. Naopak si ho nesmírně vážím. Smlouvu mu neprodloužilo klubové vedení. Kdybych nepřišel já, byl by tu někdo jiný. Na mně teď je, abych dobrými výsledky přesvědčil i případné nedůvěřivce.

Dost se spekulovalo o tom, že do klubu vstoupíte také jako spolumajitel.

Vůbec nechápu, kde se takové řeči berou. Já jsem trenér a tak to i zůstane. Žádné akcie v Kometě ani v jiném klubu se rozhodně koupit nechystám. Ani mi je nikdo nenabízel.

Přivedl jste do Brna už i první posilu. Co si od příchodu Stehlíka slibujete?

Je jasné, že po přestupu reprezentanta Kempného do Ruska potřebujeme vyztužit obranu. Považoval jsem ho za nejvšestrannějšího beka v extralize. Ríšu Stehlíka jsem trénoval ve Vítkovicích a on zase zná z minulosti dobře brněnské prostředí. Je to charakterově bezvadný kluk a na ledě důrazný obránce, který vzbuzuje u protihráčů značný respekt.

Poohlížíte se i po dalších posilách?

Jednáme se třemi vytipovanými hráči. Budeme spokojeni, když z nich získáme jednoho nebo dva. Jde o borce, kteří by měli týmu výrazně pomoct. Víc změn neplánuju, kádr je v Brně stabilizovaný. Mám radost, že zůstává brankář Čiliak, jehož společně s Francouzem považuju za nejlepšího gólmana uplynulého ročníku extraligy.

Kdy se týmu ujmete?

V pondělí na startu suché přípravy. Zpočátku budu do Brna dojíždět jednou týdně, ale od 18. června, kdy odjedeme na soustředění do Vysokých Tater, už hodlám být s mužstvem prakticky dennodenně.

Reklama

Související témata: