Hlavní obsah

Favorité extraligy jsou v krizi, nejvíc se trápí Sparta

Jirka G. NovákSport.cz

Nelichotivý pohled nabízí aktuální tabulka hokejové Tipsport extraligy fanouškům Pardubic a Sparty. Poslední hokejoví mistři se krčí na osmém místě, Pražané jsou dokonce ještě o dvě místa níže. Takové postavení dvou velkých favoritů nové sezóny čekal málokdo a není vyloučeno, že se brzy dočkáme v některém z klubů trenérské změny.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Hokejisté Sparty dostávají zbytečné góly.

Článek

Především nad trenérem Sparty Jaromírem Šindelem se zřejmě v Holešovicích pomalu ale jistě stahují mračna. Pětapadesátiletý kouč převzal žezlo u prvního týmu Sparty před letošní sezónou a očekávalo se, že naváže na úspěchy s juniorským týmem. Opět se ale potvrdilo, že Šindelovou doménou je práce s juniory, u dospělých mu pšenka nekvete.

Sparta má v letošním ročníku za sebou šestnáct zápasů, přičemž pouze šestkrát (z toho jednou v prodloužení) se radovala z vítězství. Momentálně má za sebou sérii čtyř porážek v řadě a dávno už není tím mužstvem, které vzbuzovalo při cestách na cizí stadiony obavy. Na cizím ledě dokázali Sparťané vyhrát pouze jednou, a to ve Vsetíně, kam si zatím pro body jezdí každý.

Spartě skřípe obrana

Ve Spartě se před sezónou pořádně proházel kádr, jen do zámoří odešlo osm hráčů. K šestici navrátilců z NHL se přidali i brankář Pöpperle a útočník Olesz, ztrátou byl nepochybně i odchod centra Broše do Finska. Šestnáct ztrát nahradila Sparta čtrnácti novými či staronovými tvářemi, ale souhru celého kádru to značně poznamenalo.

Skřípe to především v obraně, kde měl být lídrem navrátilec Jiří Vykoukal. Ten je ale po operaci kolene a na marodce je i duo slovenských beků Tabaček, Stehlík. V posledních zápasech navíc marně hledají střeleckou mušku útočníci, pouze šest hráčů dokázalo dát víc než tři branky. Martin Špaňhel marně hledá formu už několik let, a souhra útoku Štrba-Marek-Ton na vše nestačí.

Pardubice trápí marodka

V Pardubicích se zřejmě ještě probírají z mistrovské kocoviny, mužstvo zatím z patnácti zápasů vyhrálo pouhých šest. Tým se ještě nedokázal vzpamatovat  z odchodu mnoha hráčů, navíc kádr sužují zranění některých klíčových hráčů. Ostrostřelce Čalouna trápí viróza a brankář Lašák se jen pomalu dává dohromady po zranění kotníku.

Pardubice přes léto opustily posily z NHL Bulis, Hejduk, Hemský a Rozsíval, do slavné soutěže k velké nelibosti manažera Kusého odešli i Petrové Průcha a Sýkora. Ofenzivní sílu posledního mistra oslabil navíc i odchod Dopity do Znojma. Díry v útoku se podařilo zalepit pouze příchody Čalouna a Miroslava Hlinky a v utkáních je to znát.

V posledních dvou zápasech ve Varech a na ledě Vítkovic měli Pardubičtí skóre 3:9 a trenéři lamentovali nad zbytečnými vyloučeními a nezodpovědným přístupem některých hráčů. Některé z nich také údajně čekají důrazné pohovory s generálním manažerem. Zatímco tedy hlavní trenér Vladimír Martinec má i nadále důvěru klubu, nejsou vyloučeny hráčské změny.

Černým koněm Kladno

Více se očekávalo také od hokejistů Liberce, kteří momentálně okupují sedmé místo tabulky. I na severu Čech doplatili na odliv hráčů z NHL, před sezónou se jich do zámoří vrátilo pět. Očekávání zatím nesplnila ani zbrusu nová Tipsport Arena. Přestože Bílí tygři v pěti domácích zápasech ještě nepoznali hořkost porážky, vyprodáno na ně ještě nebylo.

Roli černého koně soutěže prozatím plní Kladno. Podceňovaný tým soustředěný kolem nestárnoucí dvojice Pavel Patera, Martin Procházka se dokáže v důležitých zápasech semknout a bojovat jako tým. I proto také jako jediní dokázali zdolat zatím suverénní Slavii a drží v tabulce páté místo. Ještě o stupínek výše je další překvapení - nováček z Českých Budějovic, který neprohrál osm zápasů v řadě.

Reklama

Související témata: