Hlavní obsah

Turek NHL stále sleduje, ale nestýská se mu

Igor BruzlSport.czPrávo

Osm let působil hokejový brankář Roman Turek v zámořské NHL. Během výluky soutěže vyměnil dres Calgary Flames za mateřské České Budějovice, jimž spolu s Václavem Prospalem a Radkem Dvořákem pomohl k návratu do extraligy. Narozdíl od svých spoluhráčů se už ale za oceán nevrátil...

Článek

Můžete říci pár slov k poslednímu vítězství na třineckém ledě? Domácí v prvních deseti minutách zkoušeli, jak na tom jsme po dlouhé cestě. Měli jsme problémy dostat se z vlastní třetiny, ale pak jsme vstřelili gól a už to bylo jednodušší.

Kde hledat další příčiny vaší relativně snadné výhry? Hráli jsme odpovědně dozadu, moc jsme Třinec nepouštěli do šancí. Sice jsme pak dostali gól na 1:3, kdy jsem puk přes klubko hráčů vůbec neviděl, ovšem v závěru už jsme toho soupeři moc nepovolili.

Poosmé v řadě jste neprohráli. Stoupá vaše sebevědomí? Cítíme pohodu. Někdy vyhráváme i se štěstím, ale tak to bývá, když se týmu daří. Samozřejmě mohou nastat situace, kdy nám to nepůjde, jenže teď jsme v pohodě, vyhráváme a atmosféra v kabině je super.

České Budějovice vzhledem ke kvalitě kádru asi nemohou být považovány za klasického nováčka s cílem vyhnout se boji o udržení... To ne, ale bylo moc důležité, že se nám povedl začátek sezóny. Vyzdvihnul bych zápas na Kladně, kde kluci prohrávali o tři góly, ale dokázali vyrovnat. Získaný bod nás hodně nabudil. Vítězíme i těsně, třeba o gól, a to je hodně povzbuzující.

Pro zranění jste začátek sezóny nestihl, ale teď jste už počtvrté pomohl týmu k bodům. Jaké máte dojmy z vlastních výkonů? Díky tomu, že mužstvo hraje dobře, tak se také já cítím v pohodě. Kluci mi pomáhají. Vždycky jsem tvrdil, že extraliga je kvalitní, a myslím si to pořád. Je to velice vyrovnané, se žádnými body se nedá napevno počítat. Často není znát, že hraje tým ze špičky proti mužstvu, které je v tabulce dole. Pořád se musí makat naplno.

Padá málo gólů. Je to i tím, že se vrátili ze zámoří zkušení brankáři, jako jste vy, Hnilička nebo Čechmánek? Gólmani k tomu přispívají hodně, ale zároveň se každé mužstvo snaží hrát dobře dozadu, taktika je uhrát body na jeden dva góly. Je to především ve strategii.

Překvapilo vás něco po návratu na extraligovou scénu? Zatím je to vše podle očekávání, nezaskočilo mě nic. Těší mě, že jsem už v pořádku a cítím pohodu.

Sledujete dění v zámořské NHL, kde jste dlouho působil? Výsledky určitě. Vidím, že tam padá strašně moc gólů. Informoval jsem se, z jakého důvodu, a prý je to hlavně kvůli přesilovkám. Rozhodčí trestají každý faul, v početních výhodách pak mají mužstva o poznání víc možností se prosadit.

Nezasteskne se vám občas po utkáních v nejprestižnější soutěži světa? Ani ne. To rozhodnutí jsem nedělal pod tlakem, bylo dobrovolné, všechno jsem si důkladně promyslel. Stojím si za tím, a kdybych byl před stejnou volbou nyní znovu, tak bych konečný verdikt o návratu neměnil.

Blíží se olympiáda. Myšlenky na reprezentaci vás nepřepadají? Vím, že jsem mezi šesti gólmany v širší nominaci, ale to je tak všechno. Musím se soustředit sám na sebe, protože jsem se vrátil po zranění, a chci především pomoci mužstvu. Co bude pak, to se teprve uvidí.

Reklama

Související témata: