Hlavní obsah

Leška: Zlínské prostředí mám osahané, tam mi věří

Hokejový útočník Petr Leška vyrazil po loňské sezóně do zahraničí, ale angažmá v Petrohradu ani v Södertälje nevyšla podle jeho představ. Dohodl se tedy na návratu do Zlína, kde zažil největší úspěchy své kariéry a poprvé nastoupil už v neděli v Plzni. O důvodech návratu a očekávání ve Zlíně se Leška rozpovídal v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: archiv

Petr Leška.

Článek

Jak jste zatím spokojený s návratem do extraligy? Přijde mi pikantní, že jsem první dvě utkání po návratu z ciziny sehrál proti celkům, jejichž dres jsem už oblékal. V Plzni jsem měl z vlastní hry lepší pocit, v pondělí na Spartě to ovšem bylo příjemnější, neboť jsme vyhráli. Hlavně mne těší důvěra trenéra, posílá mě na led v důležitých momentech a o přesilovky se s Královým útokem dělíme. Jsem zase v klubu, který dovede využít mé hokejové schopnosti, právě to mi v cizině chybělo.

Proč vám v rychlém sledu nevyšla dvě zahraniční angažmá? Petrohrad byl krok vedle, tam jsem hned zjistil, že nemohu být pohromadě s rodinou a na žádné odloučení jsem přistoupit nechtěl, takže se ještě během srpna v Rusku balilo. Lákalo mě zkusit švédské Södertälje, stál tam o mne i manažer klubu, ale záhy se ukázalo, že nový trenér Taavola má na hokej úplně odlišný pohled.

V čem byl největší problém? Nedostával jsem prostor, během tří střídání za třetinu těžko něco předvedu. Trenér si liboval v agresívním stylu, neměl pochopení pro kombinaci, zkrátka jsme si nerozuměli. Vrcholem byl neuvěřitelný domácí debakl s Frölundou 1:11. Po šesti kolech mi došlo, že to dál nemá smysl. Podle mne kouče do dvou měsíců vyhodí, ale to už neřeším.

Byl jste hned rozhodnutý, že se vrátíte právě do Zlína? Návrat domů byl mou prioritou. Nejdříve jsem ale nevěděl, jestli mne budou chtít a čekal jsem, zda mi Zlín nabídne solidní smlouvu. Jednal ale velmi korektně, nebyl důvod hledat něco jiného nebo licitovat, i když jsem věděl o zájmu Pardubic.

Zlín však přes léto výrazně obměnil kádr, chybějí vám citelně bývalí spoluhráči z elitní řady Balaštík a Veselý? Zlínské prostředí mám osahané, tam mi věří a kluci mne znají také, takže by to mělo zafungovat i s jinými spoluhráči. Zůstal mi tu alespoň Martin Hamrlík. Takového obránce, který umí přihrát puk na milimetr přesně, jsem zatím jinde nepotkal.

Na křídla jste dostal Mokrejše a Kristka, jak vám vyhovují? Snažím se vyjít na ledě prakticky s každým. Ještě trenéři zkusí asi jiné varianty, aby viděli, kdo mi tam bude sedět nejlépe, ale současné složení by mohlo fungovat, i když souhru musíme ještě vyladit. Navázat na zažitou spolupráci s Balaštíkem nebude úplně snadné.

Do zlínské sestavy jste naskočil během série zápasů na cizím ledě, jak se těšíte na domácí premiéru?Celá šňůra zahrnuje šest zápasů venku, to jsem ještě nikdy nezažil. O to víc se ale těším, až se předvedu našim fanouškům. Bude to příští pátek, na státní svátek a doufám, že přijde hodně lidí. Snad bude ve Zlíně po dvoutýdenním půstu hlad po hokeji, navíc přijedou výborné Budějovice i s mým bývalým kolegou v útoku Veselým, takže určitě půjde o atraktivní duel.

Reklama

Související témata:
  3 : 4 Vsetín - Kladno 3 : 4 dohráno
20240422T18 : 00:00+0200
Vsetín vs. Kladno
Vsetín vs. Kladno
Vsetín
Kladno