Hlavní obsah

Nesoudní rodiče! Myslí si, že za peníze můžou mít všechno, tvrdí Peterek

Třinec/Praha

Odehrál 21 extraligových sezón a působil i v cizině. Teď dlouholetý hokejový útočník Jan Peterek pracuje jako manažer mládeže v klubu třineckého vicemistra a otevřeně mluví o některých přehnaně ambiciózních rodičích, kteří své děti vidí jako profesionální hráče, i když na to jejich potomci herně nemají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Třinecký Jan Peterek v dobách své hokejové slávy. Na snímku se snaží ohrozit brankáře Slavie Miroslava Kopřivu.

Článek

Přiživuje korupční prostředí, že rodiče nesoudně hodnotí hokejové umění svých dětí?

Skutečně mám dojem, že spousta rodičů není soudných a vidí své dítě odmala v NHL, což je pak těžké jim vymluvit. Přitom přesně tihle ambiciózní rodiče dělají rozruch a myslí si, že za peníze můžou mít všechno. Zapomínají, že hokej má být především koníček, který by měl děti bavit a dávat jim radost. Každý ho může hrát, ale každý na té úrovni, na jakou má. Na tu vrcholnou se dostane tak pět procent kluků a do té NHL vyloženě jen jedinci. Ale tohle spousta rodičů nevidí.

Vracíte je do reality?

Snažím se, jenže oni si pořád stojí za svým a jsou přesvědčeni, že mají svou pravdu a všichni ostatní jsou proti nim. Myslí si, že místo v sestavě se získává jen na základě nějaké známosti a že chyba je v těch ostatních, ne v nich a jejich dětech. To je pak těžké s někým diskutovat. Nakonec zjistím, že děti takových lidí často pendlují po republice, jsou v klubu jeden dva roky, zjistí, že to tam není ideální, tak jdou dál... A až pak bolestně pochopí, že na to asi fakt nemají.

Do té doby si ale rodiče myslí, že svému klukovi mohou místo v sestavě koupit?

Asi jo, i když realita je jiná, a nemyslím, že by český hokej vypadal tak, že se platí za to, aby někdo mohl někde hrát. Někdy jsou přehnaně ambiciózní i ti rodiče, kteří nejsou bohatí. O to víc pak křičí a jejich kluci jsou pod tlakovým tlakem, že to neustojí. Spoustu talentů zase zabíjí, že i když jsou šikovní, tak jim je dovoleno vše a nemají nad sebou bič, který v tom věku potřebují.

Nejsou ale vinou přestupních tabulek hráči už od dětského věku trochu rukojmími klubů?

Když někdo chce odejít jenom proto, že se urazí, tak je těžké se s ním bavit. Musí být přece nastavené nějaké výchovné. Na druhou stranu si myslím, že kdyby se udělala volnost v žákovských kategoriích do osmé třídy, tak tím bychom vzali argument rodičům, kteří si stěžují, že jsou rukojmí.

Jak z toho ven?

Návrhy na uvolnění na svazu leží, ale jinak obecně lidi u nás budou vždycky nadávat. Korupci cítíme napříč celou společností. To není jenom v hokeji, to je odraz vnímání a uvažování lidí. Docela jsem kroutil hlavou, když ten táta, co natočil Růžičku, říkal, že neměl na výběr, že musel platit. To mi přijde scestné. To by mohla říct kterákoli firma, která nemá zakázku. Nemáme co stavět, potřebujeme ji, a co jsme měli dělat, tak jsme dali úplatek milión...

Reklama

  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín