Hlavní obsah

Vsetín prodal majoritní podíl v extraligovém hokeji Rusům

Vsetínská radnice podepsala dnes s ruskou společností Atlantic smlouvu o odprodeji 70 procent akcií ve společnosti Vsetínská hokejová. Rusové se tak stali po několikaměsíčním vyjednávání majoritním vlastníkem extraligového klubu. Uvedla to mluvčí města Eva Stejskalová.

Foto: mestovsetin.cz/Jaromír Matušů

Starosta Vsetína Jiří Čunek (vpravo) při podpisu smlouvy s novým většinovým vlastníkem valašského hokejového klubu. Tím se stala ruská společnost Atlantic, kterou zastupoval Andrej Belmač.

Článek

Podle starosty města Jiřího Čunka podpisem smlouvy došlo k důležitému kroku, který by měl vést ke stabilizaci vsetínského hokeje a zachování extraligy ve městě. Jeho vyjádření potvrdil i nový většinový majitel klubu Andrej Belmač. "Mým cílem je situaci v klubu stabilizovat. Proto připravujeme změny v kádru, které bych nyní nerad komentoval. Chci, aby lidem ve Vsetíně hokej opět přinášel radost," řekl při podpisu. Vsetín je v tabulce poslední, ještě nevyhrál.

Město za 70 procent akcií získalo 900.000 dolarů, tedy takřka 22 miliónů korun. Získané peníze radnice poskytne společnosti Vsetínská hokejová jako účelově vázanou dotaci na pokrytí jejich smluvních závazků. "Jejich výše se přibližně rovná výši příjmu z prodeje," připomněl Čunek. Dodal, že i po prodeji tohoto podílu městu zůstane 11 procent akcií, které mu zajistí dostatečný rozhodovací vliv v otázkách týkajících se klubové licence, převodu hráčů a navyšování základního jmění.

Klíčem 90% souhlas akcionářů

Pro převod licence je podle stanov společnosti nutný devadesátiprocentní souhlas akcionářů, uvedl již dříve starosta. Rovněž stanovy lze měnit při devadesátiprocentním souhlasu. V zásadních otázkách tedy nemohou noví majitelé postupovat bez souhlasu města.

O odprodeji majoritního podílu v extraligovém klubu jednali představitelé města v září v Moskvě, kam tehdy odjela delegace v čele se starostou. Po návratu Vsetínští uvedli, že se přesvědčili o tom, že společnost Atlantik je v Rusku významnou sportovní agenturou, která například intenzivně spolupracuje s hokejovým mistrem země Dynamem Moskva a zastupuje jeho hráče.

Splátkový kalendář na vyrovnání dluhů

Město založilo společnost Vsetínská hokejová se ztrátou 29,7 miliónu korun, kterou se již podařilo vyrovnat. Součástí smlouvy by měl být také splátkový kalendář na vyrovnání všech stávajících dluhů společnosti.

Valašský klub se po štědrých sezonách za vlády někdejšího majitele Romana Zubíka potýká s ekonomickými problémy. Po loňské sezoně neprodloužil s klubem smlouvu generální sponzor. Čunek již dříve řekl, že město samo klub neutáhne.

Reklama

Související témata: