Hlavní obsah

Sedm hokejových sudích vyfasovalo trest

Komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje rozdávala tresty za prohřešky arbitrů v dosavadním průběhu nejvyšší soutěže. Nejhůř dopadl sudí František Rejthar, který chyboval v duelu 16. kola extraligy mezi Vsetínem a Třincem. Ostřílený rozhodčí byl potrestán pokutou ve výši odměny za utkání, což je více než 6000 korun.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto

Článek

Rejthar neuznal Vsetínu v zápase celkem tři góly a pouze jednou postupoval správně. "Tolik neuznaných branek je nezvyklé, proto jsme se tím zabývali. Dostali jsme ale podnět i od videorozhodčího a klubů," řekl šéf komise rozhodčích Pavel Halas. Šetření nakonec prokázalo, že Rejthar dvakrát chyboval - ve 29. a 36. minutě neuznal regulérní zásahy Radima Hrušky. Vsetín zápas prohrál 0:4.

Za výkon ve stejném zápase byl potrestán i čárový sudí Pavel Šátava, jenž přišel o třetinu své odměny za podíl na chybném rozhodnutí při prvním sporném momentu. Hlavní Rejthar totiž vsetínský gól neuznal na jeho podnět.

Gebauer s Ledererem neudrželi hokejisty na ledě

Za aktuální prohřešky dostala pokutu ve výši třetiny odměny i dvojice čárových rozhodčích Jiří Gebauer, Vít Lederer, kteří se dopustili organizačních chyb při posuzování sporné situace na konci druhé třetiny pátečního zápasu mezi Vítkovicemi a Zlínem.

Hlavní sudí Martin Smeták řešil společně s videorozhodčím platnost gólu Stanislava Hudce, který padl dvacet sekund před koncem 40. minuty, ale k přerušení zápasu došlo až s koncem třetiny. Gebauer s Ledererem měli zajistit, aby oba týmy zůstaly na ledě do jeho verdiktu.

Hráči ale kluziště opustili a informaci o změně skóre se dozvěděli v kabinách. Diváci dokonce až od hlasatele před začátkem posledního dějství. Napomenutí dostal i časoměřič Karel Kafka, který chybně - předčasně - spustil odpočítávání přestávky.

Video se zpožděním

Napomenutí dostala i trojice hlavních rozhodčích Martin Homola, Miroslav Jebavý a Petr Bolina, kteří chybovali již v zápasech první čtvrtiny extraligy. Homola nepotrestal nedovolený zákrok v duelu Znojmo - Plzeň, Jebavý chyboval v souboji Karlových Varů s Plzní a Bolinovi se stal osudným další zápas Plzně, a to proti Vsetínu.

Tyto prohřešky řešila komise rozhodčích se zpožděním s ohledem na fakt, že videokazety s duely dostali funkcionáři od klubů až minulý týden. "Byli jsme domluveni, že nám je předají na Valné hromadě APK. Byla to ale i shoda náhod, protože se předtím nic závažného nestalo a nemuseli jsme nic řešit bezprostředně," dodal Halas.

Reklama