Hlavní obsah

Dopita: Znojmu chybí pohoda, hrajeme v křeči

Deset zápasů v řadě neprohráli hokejisté Znojma, pak se jejich úspěšná série zlomila. Jihomoravané v pěti posledních extraligových kolech nepoznali chuť vítězství, navíc je opustila střelecká forma. "Nedávná pohoda se takřka ze dne na den vytratila," říká v rozhovoru pro Právo nejzkušenější ze znojemských hráčů Jiří Dopita.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Zápas mezi Pardubicemi a Znojmem přinesl řadu osobních soubojů.

Článek

Naposledy jste vstřelil v extralize gól koncem září svému bývalému mužstvu ve Vsetíně. Čemu přičítáte dlouhý střelecký půst? Góly se teď nedaří dávat mně ani spoluhráčům. Dost mě to trápí. Vždyť jsme v posledních čtyřech zápasech zaznamenali pouhé tři branky. Přestalo nám to padat, najednou hrajeme v křeči. Chybí nám i trocha potřebného štěstíčka. Nedávná pohoda se takřka ze dne na den vytratila. Poznal jsem to na sobě v nedělním utkání s Vítkovicemi. Mohl jsem za stavu 1:1 rozhodnout, ale střela mi v sólu totálně nesedla. Puk letěl úplně jinam, než jsem chtěl.

Po šňůře deseti utkání bez prohry se vám teď naopak nepodařilo už pět utkání v řadě zvítězit... Je to bohužel tak. Čtyřikrát jsme si ale připsali aspoň po bodu. Propadli jsme pouze v pátek na Slavii, kde nám katastrofálně nevyšla úvodní třetina. Za stavu 0:3 se proti tak silnému mužstvu zápas jen těžko otáčí.

Ale i s jinými soupeři nyní pravidelně inkasujete první gól. Čím to? Ve snaze vstřelit vedoucí branku asi zpočátku hru příliš otvíráme. Soupeři nás za to trestají. Dohánět náskok nás potom obvykle stojí spoustu sil. Cením si, že se nám nakonec daří uhrát zápasy aspoň na plichtu, byť je to v tříbodovém systému hodně málo.

Když se vám na ledě nedaří, nepomohou ani znojemští fandové. Co říkáte jejich pískotu? To je bohužel u nás dost běžný jev, že diváci místo povzbuzení dají v kritických chvílích najevo nespokojenost. Zaplatili si za vstupenku, a tak uznávám, že na to mají právo. Tím, že v utkání s Vítkovicemi pískali v prodloužení i během naší přesilovky, nám ovšem moc neprospěli. Některé kluky to zřejmě rozhodilo, přitom druhý bodík byl na dosah.

Kdy zastavíte propad tabulkou? Zpátky do pohody nás může dostat vydařený zápas, v němž bychom rychle získali aspoň dvougólové vedení. Pokoušíme se o to pořád. Třeba to vyjde už nyní v úterý v Liberci.

V letošní extralize nestřílejí moc branek ani jiné týmy. V čem vidíte příčinu? Naprostá většina mužstev se v poslední době zaměřuje především na defenzívu. Neinkasovat je pro ně často přednější než gól dát. Mělo by se ale něco udělat s výstrojí brankářů. Před deseti roky neměli zdaleka tak velké betony, lapačku ani vyrážečku. Když dneska najíždím na gólmana, je tak mohutný, že už v brance není skoro místo. Určitě by prospělo zmenšení výstroje. NHL, kde začalo padát víc gólů, je toho důkazem.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec