Hlavní obsah

Útočník Stránský si chce po sestupu se Slavií spravit chuť v Liberci

Josef PešoutSport.czPrávo

Hokejový útočník Jan Stránský byl sice u sestupu pražské Slavie z extraligy, ale v nejvyšší soutěži bude působit dál díky přestupu do Liberce. S Bílými Tygry už absolvuje letní část přípravy a věří, že se mu podaří vlastními i týmovými výkony odčinit černé období. Ostatně to má za sebou i liberecký tým, který v minulém extraligovém ročníku skončil až na dvanáctém místě tabulky. „Loňské nezdary jsou zapomenuty, hledím spíš dopředu," svěřil se Stránský v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Liberecký hokejista Jan Stránský

Článek

Už jste vstřebal nečekaný pád Slavie z elitní soutěže?

Slavia za posledních dvacet let měla super výsledky. Prošla jí spousta hráčů s vysokými kvalitami. Loni se ale seběhlo tolik problémů najednou, že za neúspěch nese zodpovědnost celý tým. Ani já jsem v tom nevyšel nejlépe. Někdo bohužel musí být poslední, to se stává. Není to snad tragédie, i když pro fanoušky nepřinesla sezóna nic pozitivního.

S jakými pocity jste tedy odcházel?

Nijak lehce to nebylo. Takové věci po nepovedené sezóně se týkají každého. A byl bych hlupák, kdyby mi to nevadilo. Máme nálepku hráčů, kteří byli u sestupu. To je nepříjemná stránka sportu.

Co říkáte na fakt, že slávistický kapitán a váš bývalý spoluhráč Jaroslav Bednář přestoupil do Hradce Králové?

Pro mě to překvapení není. Spekulovalo se, kam by měl odejít. V hokeji toho hodně dokázal, má sice nějaký věk, ale chtěl zůstat ve vrcholové soutěži a bude pokračovat v extralize. Tušil jsem, že půjde do kvalitního klubu.

A co vy? Neměl jste nabídku z Plzně, když jste jejím odchovancem?

Znám v Plzni většinu kluků. Ale potom mě odkoupila Slavia a nyní jsem o návratu neuvažoval. Byly tam i jiné nabídky, než z Liberce, ale Tygři měli největší zájem a je to pro mě nejlepší volba.

Liberec ale loni obsadil až dvanácté místo v extralize. Takže jste si matematicky vzato a řečeno v nadsázce polepšil oproti čtrnácté Slavii jen o dvě příčky...

Liberec momentálně není v top špičce, co se týkalo umístění. Ale zázemím a realizačním týmem k top klubům patří. Věřím, že dvanácté místo je zapomenuto. Tady se už o tom, co se odehrálo, nemluví. Přišel jsem v době, kdy se řeší jen věci směrem k další sezóně.

Našel jste v Liberci některé bývalé spoluhráče?

Už z dřívějška jsem znal Jelínka a Krenželoka, s nimiž jsem byl dva roky ve Slavii. A Vít Jonák je bývalý Plzeňák jako já. Hráli jsme za mládežnické týmy. Kvůli hokeji jsem v Praze pustil byt a už bydlím v Liberci.

Jak se těšíte na Ligu mistrů?

Hrál jsem ji již dva roky v Plzni. Je to zpestření a možnost porovnat se s odlišnými soupeři. Ale moc jsem tomu zatím nevěnoval pozornost. Bude to ostrá příprava před extraligou. A co očekávám? Co největší úspěch.

Reklama

Související témata: