Hlavní obsah

Fanoušci Sparty se bouří: Člověku se chce brečet, ať se vedení chytí za rypáky!

Praha

Středeční zpráva o stěhování z Holešovic do O2 areny je pořádně nadzdvihla a stále se s ní ne a ne smířit. Většina fanoušků hokejové Sparty je z přesunu domácích zápasů do nejmodernější tuzemské haly rozezlena, někteří dokonce přemýšlí o určité formě bojkotu. Najdou se však i tací, kteří výměnu Tipsport Arény za libeňský chrám schvalují a plně ji podporují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci hokejové Sparty.

Článek

„Bude záležet na tom, jak se postaví k přechodu fanklub a jádro kotle Sparty. Pokud se domluví na nějakém bojkotu, obávám se, že atmosféra valná nebude. Minimálně na prvních zápasech Sparty. Souhlasím, že fandíme Spartě a že nejhorší by bylo roze*rat klub zevnitř. Na druhé straně mi přijde, že myslitelé v Holešovicích by si aspoň měsíční bojkot zasloužili a že sami svými pochody klub zevnitř zvládají solidně roze*írat. Už by se měli konečně chytit za rypáky!" čertí se v diskuzním fóru na stránkách sparťanského fanklubu (www.hs-sparta.cz) uživatel MartinMegadeth.

Sparťanské vedení důvod plácnutí si se společností Bestsport, která O2 arenu vlastní a zároveň provozuje, vysvětluje i investicemi v řádu miliónů korun, které byly v posledních letech nutné vynaložit do oprav a zútulnění holešovické haly. Navíc i v dalších rocích by Sparta musela do oprav vkládat nemalé finanční prostředky.

„Já mám hodně rozporuplné pocity. Pokud to není bezpodmínečně nutné, a to podle mne není, když tam bude hrát mládež (v Holešovicích), tak jsem proti stěhování. Jistě v O2 areně je větší komfort, ale ten my přece nepotřebujeme. Sparta prostě patří do Holešovic, tečka. A jaká bude budoucnost??? Vrátí se Sparta, nebo už je to napořád??? Obávám se, že spíš to druhé," píše Carlos.

Podraz sparťanského vedení

„Se Spartou jsem zažil tisíce zážitků ať už krásných, nebo těch horších. Nepamatuji si ale, kdy jsem naposledy cítil takový prázdno. Stěhování do šaškárny je pro mě jakožto aktivního fanouška totální zklamání a podraz sparťanského vedení. Do tý haly jsem začal chodit cca před dvaceti lety s dědou, postupně tam strávil stovky zápasů, tisíce hodin fandění, sraní se s choreem, nošením bedny k megafonu, řvaní atd. V tý hale znám snad každý kout. Já ale ve Vysočanech doma nikdy nebudu. Člověku se chce skoro až brečet..," rozepsal se věrný fanoušek Lukáš Valenta.

„Vnímám to rozhodně negativně a dost mě to mrzí i vůči hráčům, protože podporu podle mě mít tak silnou nebudou. Hodně lidí tenhle přesun bude sabotovat a prostě nepřijdou," přidává se uživatel s přezdívkou marek17.

Sparta ale věří, že fanouškovská základna jí neubude. Vedení klubu se nechystá zvyšovat cenu permanentních vstupenek, nechává ji ve stejné výši, jaká byla stanovena v té době, kdy se počítalo se setrváním v Holešovicích. „V případě, že někdo bude chtít (již zakoupenou) permanentku vrátit, lze to již od 25. června. Pevně věřím, že fanoušků, kteří tak budou chtít učinit, je minimum. Fandí přeci klubu HC Sparta Praha a ne aréně," tvrdí Jan Kryšpín, marketingový ředitel Sportovního holdingu Praha.

"Pachuť a smrad po sešívaných zůstane"

Klub své fanoušky zároveň uklidňuje, že v O2 areně bude mít domácí prostředí. „I když to tam vymalujou do sparťanskýho, z venku to udělají podobně, tak stejně tam ta pachuť a smrad po sešívaných zůstane. To se prostě vyvětrat ani přemalovat nedá," naráží Mrazík na to, že v libeňské hale působila od roku 2004 až do uplynulé sezóny Slavia, odvěký rival.

Současně ale existují fanoušci, byť jsou v menšině, kteří rozhodnutí klubového vedení berou jako krok vpřed. „Sparta potřebuje sponzory, potřebuje bohaté fanoušky. Chce hrát Champions League, nabízet skvělý produkt. A to v Holeškách moc nejde. Přestavba je mimo realitu. A pak je tu moderní hala, která nemá domácí mužstvo a chce ho. Výsledkem je logická spolupráce. Alternativou je prodej klubu nějakému miliardáři. V Česku o nikom nevím. Ti arabští zatím kupují kluby fotbalové," poukazuje uživatel říkající si sin34.

A diskutující s přezdívkou SpartaCorps poukazuje na fakt, že i ve světě se najde řada slavných klubů, které se musely stěhovat. „O2 arena je moderní, všechno je tam lepší atd. V NHL se to děje pořád, teď čerstvě si musí zvykat na novou halu v Brooklynu fanoušci NYI. V Montrealu už nechodí do hokejového stánku Forum. Asi je to logický krok, když u nás je Sportovka ve špatném stavu a cpe se do ní plno prachů. Ale přes to všechno mi bude chybět. V O2 areně se nebudu cítit doma..."

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín