Hlavní obsah

Obhájce titulu Litvínov začal s přípravou na ledě

Hokejisté Litvínova dnes premiérově v letní přípravě na novou sezónu vyjeli na led. Poprvé jakožto držitelé mistrovského titulu, který budou od září obhajovat. Nečeká je jednoduchý úkol, neboť musejí zacelit mezery po několika klíčových postavách úspěšného celku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Litvínovští hokejisté - ilustrační snímek

Článek

Před tradičním účastníkem extraligy je již 57. sezona v řadě v nejvyšší soutěži. Úřadující šampion do ní vstoupí bez gólmana Pavla Francouze, jenž odešel do Kontinentální ligy a bude chytat za Čeljabinsk, ofenzivní opory Jakuba Petružálka a definitivně také bez olympijských vítězů Martina Ručinského a Jiřího Šlégra, který bude jako asistent trenéra na střídačce.

Také tam nastala změna: Miloslava Hořavu zlákala možnost působení ve Švédsku a na pozici asistenta hlavního kouče Radima Rulíka ho nahradil Ondřej Weissmann. "Pro mě je to však spíš trenér-kolega než asistent. Tak to nedělím," řekl dnes novinářům Rulík, kterého s Weissmannem z minulosti pojí společné působení u dvacítky, ale rovněž u reprezentačního A-týmu.

Model rozdělení kompetencí ovšem zůstane stejný jako s Hořavou. "Ondra na Slavii i u nároďáku pracoval s obránci. To byla jedna z těch věcí, jež jsem chtěl zachovat. Myslím, že když obránce dělá bývalý obránce, což Ondra byl, má pro to ten cit. A jeho pohled je úplně jiný než u trenéra, který hrál v útoku a v obraně nikdy nefiguroval," vysvětlil Rulík.

Zůstane Hořavův syn

V týmu však jméno Miloslava Hořavy zůstane. Barvy Severočechů bude nadále hájit jeho syn, který se trenérům hlásil i na dnešním tréninku. "Vypomohl nám v závěru minulé sezony, na Kladně měl ještě smlouvu, kterou ukončil. Od manažera mám zprávu, že podepíše u nás. Určitě od nás dostane větší prostor, počítáme s ním do prvních tří formací. Když to tak řeknu, přijde na levé křídlo místo Ručinského," nastínil Rulík.

V Petružálkově případě ještě figurují otazníky, kam nakonec zamíří. "Uvidíme, jak dopadne jeho situace. Zatím nikde smlouvu nepodepsal, ale počítám s tím, že odejde, to je jeho hlavní motivace. Pokud to tak opravdu bude, tak bychom doplnili z vlastních řad," uvedl Rulík.

Francouze se pokusí nahradit slovenský gólman Jaroslav Janus, s týmem je i jeho krajan, mladý forvard Richard Mráz.

Přípravné zápasy oživí Litvínovu premiérový start v Lize mistrů, kde narazí na francouzský Grenoble a finský tým Blues Espoo. "V Lize mistrů chceme obstát, ale nelze to udělat tak, že bychom netrénovali a šetřili se na zápasy. Byl bych rád, aby to byl kompromis a bylo to vyvážené," prohlásil padesátiletý kouč.

Srpen podle jeho názoru patří především tomu, aby se mužstvo co nejlépe připravilo na extraligový ročník. "Asi nebudeme ideálně vyladění pro ty nejlepší výsledky (v Lize mistrů), ale na druhou stranu nebudeme určitě chtít, abychom byli za nějaké otloukánky. Budeme se snažit najít nějaký vhodný model, abychom potrénovali a zároveň do těch zápasů nebyli unavení," nastínil Rulík.

Program přípravných zápasů HC Verva Litvínov:
pátek 7. srpna: Litvínov - Znojmo
úterý 11. srpna: Litvínov - Chabarovsk
sobota 15. srpna: Litvínov - Wolfsburg (turnaj v Drážďanech)
neděle 16. srpna: Litvínov - Drážďany/Eisbären Berlín (zápas o konečné umístění na turnaji v Drážďanech)
pátek 21. srpna: Grenoble - Litvínov (Liga mistrů)
neděle 23. srpna: Blues Espoo - Litvínov (Liga mistrů)
čtvrtek 27. srpna: Litvínov - Grenoble (Liga mistrů)
čtvrtek 3. září: Litvínov - Chomutov
neděle 6. září: Litvínov - Blues Espoo (Liga mistrů)

Reklama

Související témata: