Hlavní obsah

Kosatka z Vancouveru Jašek chce do prvního týmu Třince

Vancouver

V nováčkovském kempu kanadského týmu NHL Vancouver Canucks, který si Lukáše Jaška vybral v 6. kole letošního draftu jako 174. v pořadí, sedmnáctiletý útočník zaujal. Nyní chce mladý Ocelář zaujmout také třineckého kouče Jiřího Kalouse. „Doufám, že se letos posunu co nejdál. V kempu se mi dařilo, ale teď se chci soustředit především na to, abych se udržel v prvním týmu Ocelářů pro extraligu,“ má jasno Jašek.

Foto: Aleš Krecl

Třinecký odchovanec Lukáš Jašek.

Článek

Pomoci by mu mohlo i nové extraligové pravidlo, které říká, že kluby nejvyšší soutěže a první ligy budou moci zapsat na soupisku pro utkání 18 hráčů v poli a dva brankáře bez věkového omezení. Pokud by trenéři chtěli rozšířit soupisku, mohou tak učinit pouze o dva české hokejisty, kteří v konkrétní sezóně mohou nastoupit na juniorském šampionátu. A to se českého reprezentanta do 18 let Jaška může týkat. „Ovšem pozor, mládí není zásluha. Svou šanci si musí vybojovat," upozorňuje trenér Kalous.

A účastník posledního šampionátu do 18 let ve Švýcarsku to moc dobře ví. „Bude to hodně těžké, protože v Třinci je každoročně obrovská konkurence. Já ale budu o šanci bojovat a věřím, že ji dostanu. Pak už ji nepustím," říká Jašek. Na nově vytvořenou farmu do Frýdku-Místku, která bude hrát II. ligu, se mu moc nechce. „Co na to mám říct?" culil se při otázce, zda je lepší farma v zámoří, či ve Frýdku-Místku.

A na co chce Kosatka, jak na něj nyní v třinecké kabině spoluhráči pokřikují, v přípravě nejvíce sázet? Stejně jako v Kanadě na své bruslařské schopnosti. „Je na bruslích rychlý a šikovný. Ale nejvíce jsme byli ohromeni jeho kondicí. Patří mezi nejlepší," chválil třinecký talent ředitel vývoje hráčů v Canucks Stan Smyl.

Jašek, který si v předminulé sezóně zahraniční angažmá vyzkoušel ve švédském Södertalje, se bude po příští sezóně znovu rozhodovat, zda zůstane v Česku, nebo zvolí zámořskou cestu. Připravovat se na vstup do NHL by mohl v Kanadské juniorské lize (CHL). Než se tak ale stane, měl by podle kanadských trenérů zesílit. „Potřebuje nabrat svalovou hmotu. Ale jinak je velice šikovný. Myslím, že by se v naší organizaci mohl prosadit," chválil Jaška generální manažer Vancouveru Jim Benning.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec