Hlavní obsah

Kouč Výborný poprvé vedl Spartu, stav týmu ho překvapil

Kouč František Výborný už se ujal hokejistů Sparty. Zkušený trenér, pod jehož vedením pražský klub získal v roce 2000 extraligový titul, sice formálně nahradil odvolaného Jaromíra Šindela v minulém týdnu, ale ve staronovém působišti se představil až v pondělí. O víkendu ještě vedl slovinský národní tým na turnaji v Turíně, myšlenkami byl už ale na Spartě. Po prvním seznámení byl lehce zaskočen stavem mužstva.

Foto: PRÁVO

Trenér František Výborný

Článek

"Bylo těžké se koncentrovat na reprezentaci, ale myslím si, že jsme to zvládli solidně," řekl Výborný novinářům po prvním tréninku v pražské T-Mobile Areně. Slovinci sice obsadili v turnaji, který byl jednou z generálek na olympijské hry, třetí místo, ale herně nepropadli. "Šanci představit se na mistrovství světa mají z tohoto týmu tak čtyři hráči," uvedl Výborný.

Již v neděli se ze Slovinska vydal do Prahy a jeho myšlenky se plně upnuly ke Spartě. "Osm hodin v autě je dlouhá doba. Uvažoval jsem nad vším možným a snažil se do tréninku zařadit pozitivní věci, které dříve fungovaly," uvedl Výborný, který má pomoci ambicióznímu klubu do vyšších pater tabulky. Momentálně jsou Holešovičtí na osmém místě.

Sparta na tom není moc dobře

Po více než hodinovém pobytu na ledě dnes poznal, že Sparta na tom není moc dobře a nečeká ho lehká práce. "Tak je to ale vždy. Budeme muset dostat do hráčů jednoduchost, přímočarost. Hráči se potřebují zklidnit, odskakují jim kotouče," všiml si trenér, jenž na Spartě působil naposledy před čtyřmi roky.

Pomůže příchod trenéra Výborného Spartě?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Ani na chvilku nezalitoval, že na nabídku kývl. "Dlouho jsem se nerozhodoval, byla tam trochu i nostalgie. Přišlo to sice nečekaně, ale zareagoval jsem rychle," řekl Výborný, který letošní sezonu tráví ve Slovinsku a v úvodu angažmá ve Spartě jej limituje i menší znalost aktuálního stavu extraligy. "Moc jsem ji nesledoval. Viděl jsem jen první zápas Sparty. I proto jsem do toho možná šel," pousmál se Výborný.

Žádné velké závěry nechtěl po prvním seznámení s týmem dělat. "Myslel jsem, že to bude trochu jiné. Uvidíme, co se s tím dá za tři dny udělat. Kluci se určitě budou chtít dostat výše. Liga je vyrovnaná a hrát se dá s každým. My se o to budeme snažit," řekl Výborný, který si je vědom, že se od něj očekávají okamžité výsledky. "Hráči hokej hrát nezapomněli a podle toho, jak je znám z dřívějška, tak nejsou tak špatní," podotkl.

Zásahy do složení formací

Vyloučeny nejsou změny v kádru. V nejbližších dnech se ale neuskuteční. "Tento týden do toho zasahovat nebudeme," řekl Výborný, jenž před čtvrtečním zápasem proti Plzni plánuje zasáhnout do složení jednotlivých formací. "Sedneme si na to s Marianem (Jelínkem). Probereme, jak hrály jednotlivé pětky v zápasech, a uvidíme. Některé hráče znám a myslím, že vím, jak by mohli k sobě pasovat," uvedl Výborný.

Vzhledem k tomu, že byl více než rok v cizině, hodlá v úvodu spoléhat na informace svého asistenta Mariana Jelínka. "Působil tady loni a zná tým dobře. Pracoval i v národním týmu a myslím, že sem zapadá," řekl na adresu spolupracovníka, kterého si sám vybral. Hned v úvodu angažmá si stihl promluvit i se svým předchůdcem. "Potkali jsme se v hale a normálně se bavili. Česťa (Šindel) byl pozitivní a nikde se neschovával," řekl Výborný na adresu kolegy, který z tribuny sledoval dnešní přípravu Sparty.

Vzpomínky na loňskou rezignaci

Výborný se bude snažit napodobit svůj úspěšný vstup do pozice hlavního trenéra na Spartě. Když v roce 1999 tým v rozehrané sezoně převzal, radoval se na konci z titulu. "Vzpomněl jsem si na to. Tehdy jsem ale mužstvo převzal z postu asistenta, takže jsem ho více znal," pousmál se.

Něco podobného zažil i před rokem. Tehdy ale skončil v Pardubicích po šesti zápasech on, na jeho místo přišel Vladimír Martinec a Východočeši také extraligu vyhráli. "I to mě napadlo. Pardubické mužstvo bylo loni vynikající. Bohužel se zranil brankář Lašák a Hejduk a spol. se rozehrávali. I tady jsou ale hráči, kteří snad dokážou dotáhnout tým vysoko. Například Ondra Kratěna. To vše je ale hrozně daleko," mávl rukou Výborný.

Reklama

Související témata: