Hlavní obsah

ČT zasáhla! Špaňhel přišel po dlouhých šestnácti letech o nejrychlejší gól v extraligové historii

Martin KézrPrávo

Do startu hokejové extraligy zbývají více než tři týdny, ale jeden její rekord se změnil už nyní. Autorem nejrychlejšího gólu v historii soutěže už není plzeňský Martin Špaňhel. Na základě podnětu České televize se ředitel soutěže Josef Řezníček zabýval přesným časem, ve kterém ta branka před téměř šestnácti lety skutečně padla. Pode toho opravil i statistiky a nyní se o rekord dělí tři hráči.

Foto: Profimedia.cz

Martin Špaňhel na snímku z dob, kdy ještě hrával extraligu za Plzeň.

Článek

Podle oficiálního zápisu gól vstřelil Martin Špaňhel ve čtvrté vteřině utkání Plzeň - Vsetín, které se hrálo 8. října 1999 a skončilo 7:1. Po prostudování záznamu dodaného ČT dospěl Řezníček k závěru, že čas uvedený v zápise neodpovídá skutečnosti a že branka padla až v deváté vteřině. Nepřesnost byla s největší pravděpodobností způsobena pozdním spuštěním časomíry.

"To utkání jsem za Plzeň hrál a při první vstřelené brance jsem byl dokonce na ledě, všechno se ale seběhlo velmi rychle a přesný čas nikdo nezkoumal. Záznam, který nyní dodala Česká televize, je nicméně natolik průkazný, že vylučuje pochybnosti a proto jsme zápis opravili," vysvětlil Josef Řezníček

Ředitel Tipsport extraligy proto rozhodl, že čas bude v oficiálním zápise a statistikách soutěže opraven. Nejrychlejší branky v historii české extraligy tak vstřelili podle oficiálních zápisů v sedmé vteřině Pavel Janků, Dominik Pacovský a Petr Ton.

Janků skóroval 20. března 1997 v semifinále play off, když jeho Zlín porazil 8:3 Kladno. Pacovský se trefil 16. listopadu 2011 na ledě Karlových Varů, kde Sparta vyhrála 3:0 a Petr Ton vstřelil svůj nejrychlejší gól do třinecké sítě 27. listopadu 2013, kdy Sparta doma porazila Třinec 8:3.

Reklama

Související témata: