Hlavní obsah

Olomouckému kouči Venerovi chybí v týmu přirozený vůdce, svým hráčům ale věří

Olomouc

Bez přirozeného lídra, vůdce týmu, útočníka, který by v kritických chvílích ostatní podržel a vyburcoval, vstoupí do nového ročníku extraligy hokejisté Olomouce. Na středečním setkání s novináři to řekl nový lodivod Hanáků Zdeněk Venera.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký obránce Tomáš Valenta (vlevo) a útočník Robin Soudek.

Článek

„Máme dva velmi kvalitní brankáře, solidní obránce, ale mezi útočníky nám chybí centr typu Pavla Patery, nebo Jiřího Dopity ve fazóně, kterou měli před deseti lety. Mužstvo je až moc vyrovnané. To je sice dobře, ale jen když se mu daří. V opačném případě všichni drží stejnou lajnu a to už dobře není. Přesvědčili se tady o tom v minulé sezóně. Zkušení borci sice nechyběli, ale už měli zenit za sebou a tak to nebylo ono. A podobné je to i teď," řekl Venera.

Sehnat hráče, kterého by si představoval, však pro klub momentálně není příliš reálné. „Chcete-li dobře nakoupit, musíte mít peníze a musíte mít co. Jenže Olomouc patří v extralize ke skromnějším a volní kvalitní hráči, kteří by moc nechtěli, prostě k mání nejsou. Vychovat si takového budeme muset sami z vlastních zdrojů," uvedl kouč Kohoutů.

Svému týmu ale věří, byť zároveň varuje před přehnaným optimismem. „Nikdo z nás nesmí podlehnout euforii z toho, že jsme v přípravě všechno vyhráli. To vůbec nic neznamená. Byly zápasy, například s Hradcem Králové a Vítkovicemi, kdy nás soupeři vyloženě přehrávali a my zvítězili s jednou inkasovanou brankou jen zásluhou skvělých gólmanů. Sezóna bude pro nás zase stejně jako ta minulá strašně těžká. Hráči jsou ale odhodláni udělat maximum, aby se vyhnuli baráži. Nikdo z nich ji už nechce zažít. Zkrátka jasným cílem je, stabilizovat se v extralize tak, aby se baráž neopakovala. Na to určitě kluci mají. A podaří-li se nám něco navíc, bude to parádní," zakončil Venera.

Mrzí ho zranění Zemana

Jasno má Venera i o základní sestavě. Hovořit však o ní nechtěl. „Kdybychom hráli už teď v pátek, vysypal bych ji z rukávu. Jenže my máme řadu kluků na marodce, takže uvidíme. Nejvíce mě mrzí zranění Adama Zemana. Ten měl být naším prvním centrem, ale začátek soutěže patrně nestihne. Mimo jsou i obránci Alex Rašner, Robin Staněk a útočníci Jakub Matai, Matěj Pekr a stále i nemocný Roman Rác," vypočítal Venera a poté prozradil alespoň to, že jedničkou mezi gólmany bude Branislav Konrád, který přišel do Olomouce z Trenčína.

Co se týká odstoupení majitele klubu Jiřího Dopity z postu Venerova asistenta, nikdo z klubu to za komplikaci nepovažuje. „Nešlo o žádný exces, žádný problém, odešel z osobních důvodů a my jsme to akceptovali. A že se v té souvislosti hodně spekuluje. To je sice pravda, ale pro nás se nic nemění. Jirka je dál majitelem klubu a já nevím v této chvíli nic o tom, že by ho, jak se říká, chtěl prodat," řekl novinářům generální manažer Kohoutů Erich Fürst.

„V kabině jeho odchod vůbec neřešíme. Není proč. Sám mezi nás přišel a oznámil nám to. My se ho na nic neptali. Kdyby skončil těsně před zahájením soutěže, komplikace by to být mohla. Odešel však v průběhu přípravy. Nic to nenarušilo," tvrdí kapitán Hanáků Martin Vyrůbalík.

Reklama

Související témata: