Hlavní obsah

Bednáře trápila celé léto záda, ale úvod extraligy nechce zmeškat

Praha

Letní posila hokejistů Hradce Králové Jaroslav Bednář se chystá za týden nastoupit v úvodním utkání extraligy proti Vítkovicím, přestože jej celou přípravu na ledě trápily problémy se zády. Osmatřicetiletý kanonýr doufá, že se mu do startu nejvyšší soutěže podaří alespoň mírně dohnat tréninkové manko a zánět sedacího nervu jej už přestane limitovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Jaroslav Bednář v létě změnil dres, ze Slavie přešel do Hradce Králové.

Článek

"Po měsíci a půl nicnedělání bude chvíli trvat, než se do toho dostanu. Záda se nijak nehorší. Ale není to ideální," řekl novinářům Bednář, jenž nastoupil ve čtvrtečním posledním přípravném utkání na ledě Znojma. "Šel jsem to vyzkoušet. Nezhoršilo se to a uvidíme, jak to bude dál. Zatím jsem nenašel léčbu, která by to vyřešila," doplnil Bednář, který byl v péči několika odborníků včetně fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Zranil se ještě při dovolené, když se připravoval s novým kondičním trenérem Hradce Králové Mariánem Vodou. "Dělali jsme věci, které jsem vždycky dělal. Šel jsem na schody, asi jsem tu zátěž přepálil. Jeli jsme skoro hodinu v kuse bez pauzy a asi tam to vzniklo. Druhý den už jsem nevstal," prohlásil Bednář.

Potíže se zády byly pro vicemistra světa z roku 2006 novinkou. "Já neměl nikdy nic, mě nebolel ani zub. Člověk se nějakou dobu připravuje, už má nějakou kondici, dolaďuje finální fázi letní přípravy a pak z toho po zranění během měsíce a půl vypadne. Je to spíš náročné na psychiku, jak to dohnat zpátky," uvedl bývalý hráč Sparty, Plzně, Jyväskylä, IFK Helsinky, Los Angeles, Floridy, Omsku, Nižního Novgorodu, Davosu, Lugana a Bernu.

Ještě kondici musí Bednář dohonit

Úvod extraligy ale nechce zmeškat. "Musím teď ještě potrénovat. Otázkou je, jak se to v tréninku zachová. Nemohl jsem cvičit, posilovat, prostě nic. Musím tu kondici, kterou jsem ztratil, co nejrychleji dostat zpátky. Jinak jsem v klidu, protože věřím, že během léta nezapomenu hrát hokej. Jde ale o to, že když jsem fyzicky připravený, tak hraju dobrý hokej," podotkl Bednář.

V minulé sezoně si prožil Bednář sestup se Slavií a těší se, že Mountfield bude mít úplně jiné ambice. Takové, na které byl dříve zvyklý i ve Slavii. "Mělo by se hrát nahoře a vyhrávat. Samozřejmě tlak bude o to větší, ale všichni vědí, o co jde. Máme dobré podmínky a mužstvo je dobře poskládané. Pro mě je to velká výzva. Tlak je pro mě hnací motor, proto jsem šel do mužstva, které má takové ambice," uvedl Bednář.

Přál by si, aby se Hradec pohyboval na špičce extraligy. "Myslím, že nahoře budou Sparta, Liberec, Brno a Třinec, chtěl bych, abychom byli mezi nimi v té první pětce," řekl autor 503 bodů za 259 branek a 244 asistencí z 570 extraligových zápasů.

V přípravě nastupoval s dalšími posilami Brianem Ihnacakem a Adamem Courchainem, ale moc příležitostí otestovat souhru neměli. "Skoro nic jsem neodehrál. Uvidíme teď od prvního kola. Ale je to vždycky stejné. Buď si to sedne, ta chemie tam bude, nebo to trenér rozhází," uvedl Bednář.

V hradecké kabině je podle něj výborná parta, i když je tam prý legrácek méně, než bylo ve Slavii. Kapitán Jiří Šimánek jej ale prý baví hláškami z filmů. "Je to takový druhý (filmový historik Karel) Čáslavský. Zná úryvky ze všech filmů i písniček," smál se Bednář.

Nastupovat bude Bednář s číslem 26, protože 21 má Jaroslav Kudrna. "Člověk má samozřejmě respekt vůči staršímu šedivému dědečkovi v kabině, že mu tu jednadvacítku nechá. Já jsem musel rychle říct číslo, tak mě napadla šestadvacítka, kterou už jsem dřív měl," dodal Bednář.

Reklama