Hlavní obsah

Co bude s halou v Holešovicích? Jedinou možností je ji zbourat, tvrdí Bříza

Praha

Po třiapadesáti letech opustili domov v Holešovicích a minimálně nadcházejících pět sezón budou hrát své domácí zápasy v O2 areně v Libni. A možná ještě déle a už napořád, neboť smlouva o působení hokejové Sparty v nejmodernější tuzemské hale zahrnuje opci o jejím možném prodloužení. Co to tedy znamená pro bývalou Sportovní halu v Holešovicích, kde sparťané dál mají své tréninkové zázemí? Soutěžní klání se v ní velmi pravděpodobně dlouhou dobu odehrávat nebudou a spíše než rekonstrukce zimního stadiónu, která by byla finančně náročná, je reálnější jeho zbourání a vybudování tréninkového centra.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Příznivci Sparty sledují poslední zápas svého mužstva v holešovické hale.

Článek

Československá reprezentace v ní odehrála čtyři světové šampionáty, Sparta tam slavila zisk šesti mistrovských titulů. Jenže ze vzpomínek se žít nedá, a tak když sparťané ucítili šanci přestěhovat se po pádu rivala Slavie do první ligy do O2 areny, vrhli do realizace tohoto projektu veškeré síly.

A v pondělí se se společností Bestsport, provozovatelem moderního libeňského chrámu, dohodli na podpisu nájemní smlouvy na pět let s opcí na dlouhodobé prodloužení. „Pro Spartu tato smlouva znamená ekonomickou stabilitu a jsme velmi rádi, že jsme tato jednání dotáhli do úspěšného konce. Je to přelomový moment, který Spartě otevírá zcela jiné možnosti," neskrývá radost Petr Bříza, předseda představenstva HC Sparta Praha.

Pochopitelně, že hlavním faktorem tohoto rozhodnutí byly finance. Halu v Holešovicích dostala Sparta do užívání od Magistrátu hlavního města Prahy v roce 1990 na třicet let, v poslední době se ovšem náklady na její údržbu zvyšovaly. Pro Spartu až neúnosně.

V současné podobě není hala rekonstruovatelná

„Holešovická hala má tolik technických problémů, že je to až neřešitelné. Ať už jde o nosnost a technický stav střechy, sloupy v hale... Její stav se navíc každým rokem zhoršuje, neustále musíme vynakládat investice jen na udržení chodu. Při odpovědnosti ke klubu jsme prostě se stěhováním nemohli čekat. A O2 arenou jsme klubu zajistili budoucnost v jedné z nejmodernějších hal ve světě. Važme si toho, že v ní můžeme být," říká Bříza.

Jenže co tedy dál s bývalou Sportovní halou? Je reálná její rekonstrukce? „Ve své současné podobě není rekonstruovatelná. Vyšlo by to v řádu na miliardu korun. Jedinou možnost vidím v jejím zbourání a vystavení nové. Ta hala má totiž tolik problémů, že se během pár let může stát, že její technický stav bude tak špatný, že ji vůbec nebudeme moct udržovat. Anebo nám dokonce spadne," tvrdí Bříza a přichází s řešením.

Bříza chce mládežnické sportovní centrum

„Za posledních patnáct let bylo zpracováno mnoho studií zabývajících se rekonstrukcí. Stavaři a statici ale dali doporučení halu zbourat a postavit novou. Sparta proto bude iniciovat na místě Tipsport areny výstavbu mládežnického sportovního centra, což je i pro hlavní město Praha přijatelnější varianta než neuchopitelné debaty o rekonstrukci Holešovic za více než miliardu korun," doplňuje Bříza, který pro tento záměr má podporu České unie sportu i Českého olympijského výboru.

„Nízkonákladové sportovní centrum opravdu vidím jako jediné řešení. Sloužilo by nejen hokeji, ale i ostatním halovým sportům, vždyť Praze infrastruktura tohoto typu chybí. Věříme, že Magistrát hlavního města se k našemu klubu postaví tak, jak se to děje i v jiných krajských městech. Vždyť by tohle bylo finančně výhodné i pro něj," uzavírá Bříza, který je v případě rozhodnutí o zbourání holešovické haly připraven udělat velkou rozlučkovou akci.

Souhlasíte s návrhem předsedy HC Sparta Praha Petra Břízy zbourat Sportovní halu v Holešovicích?
Ano, aréna je v dezolátním stavu
64,1 %
Ještě bych zvážil(a) možnost rekonstrukce
4,8 %
Ne, legendární hala by měla dál stát
31,1 %
Celkem hlasovalo 11972 čtenářů.

Reklama

Související témata: