Hlavní obsah

Dodržujeme systém, proto vyhráváme, říká vítkovický kanonýr Olesz

Ostrava
Aktualizováno

Vydařený vstup do sezóny zažívají hokejové Vítkovice. A především pak jejich útočník Rostislav Olesz. V úvodních dvou kolech se na dvou vítězstvích podílel čtyřmi góly, dva z toho byly vítězné. „Jsme za to šťastní, ale je před námi ještě padesát kol,“ krotí euforii Olesz.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Útočník Vítkovic Rostislav Olesz.

Článek

Jak bylo těžké hrát poprvé doma, proti Kometě, kterou vede Alois Hadamczik, jehož ve Vítkovicích všichni dobře znáte?

Kometa je pasování mezi čtyři nejlepší týmy v lize a my jsme věděli, že je můžeme porazit jedině tím, že budeme dodržovat náš systém za jakékoliv situace, hrát kolektivně a nepanikařit. Nešlo s nimi hrát otevřený hokej. Jejich obrana je sice starší, ale na druhou stranu je velice zkušená a dostávali se na jednu dvě přihrávky do přečíslení.

Neznervózněli jste trošku, když Kometa v úvodu druhé třetiny vyrovnala? Po nějakou dobu pak bylo Brno lepším týmem?

Ne, my jsme zvyklí z přípravy (smích). Potřebovali jsme dát druhý gól a místo toho jsme inkasovali. I systém má své chyby. Nebyly to lehké chvíle. Ale nemůžeme znervóznět hned ve druhém zápase. Nějaká síla v nás musí být, a když budeme dodržovat náš systém, budeme úspěšní. Ale i každý systém má své chyby.

Vyhráli jste v pátek v Hradci, teď doma výrazně s Brnem. Start do sezóny je vcelku povedený.

Jsme za to šťastní, ale je to začátek. Před námi je padesát kol a to co jsme zvládli, už je pryč. Teď se musíme připravovat na další zápasy, které budou ještě těžší.

Zmínil jste týmový výkon. Na něm chcete stavět?

Náš výkon je založený právě na systému a kolektivní hře. Nemáme tady takové individuality, abychom mohli vyhrát neustále vysokým rozdílem. Je jedno, která pětka je zrovna na ledě, všichni ví, co mají hrát, a je jedno v jakém pořadí naskakujeme na led.

Nejste tou rozdílovou osobností třeba vy?

Je pravda, že když se daří mně, tak to klukům pomůže. A jsem rád, že se trefili i ostatní, další mají nahrávky. To se projeví na pohodě týmu.

Brno vedl Alois Hadamczik, který byl u toho, když jste před lety vstupoval do extraligy. Byl tím zápas v něčem jiný?

Jé, to už je hodně dávno. To ještě pískal Olin Brada a hrál tady Dima Jerofjejev. Ale určitě je pro všechny z nás motivující hrát proti trenéru Hadamczikovi. Jak pro nás starší hráče, tak pro lidi tady. Všichni se s ním známe, i vedení si s ním určitě volá. O to lepší je, že jsme dokázali vyhrát. V konečném důsledku je ale jedno nad kým vyhrajete, pořád jsou to tři body.

V létě prosakovaly informace, že vás chtěl Alois Hadamczik do Brna. Je to pravda?

Já se otevřel pro český trh a jedním ze zájemců bylo i Brno. Projednali jsme to, ale nenašli jsme úplnou shodu. Dál bych to nerozebíral.

Je těch pět bodů, vzhledem k síle soupeřů, nad plán Vítkovic?

To určitě ne. Do každého utkání jdeme s tím, že chceme vyhrát za tři body. Takže jsme bod pod plán. Ale určitě potěší uspět proti tak silným soupeřům.

Reklama

Související témata: