Hlavní obsah

Neporazitelnost Sparty skončila ve Varech, Kometa dobyla led mistra! Piráti loupili ve Vítkovicích

Praha
Aktualizováno

V Tipsport extralize už není neporažených! Se skloněnou hlavou odjížděli v neděli z Karlových Varů po třech výhrách v řadě i hokejisté pražské Sparty, domácí jim na cestu naložili půltucet(!) gólů (6:3). Ve šlágru 4. kola zvítězila brněnská Kometa na ledě šampiónů z Litvínova 3:2 a oplatila soupeři vyřazení ze semifinále play off minulého ročníku. První body urvaly také Pardubice, nad vicemistrem z Třince zvítězily 4:1. V dalších utkáních Liberec porazil Hradec Králové 4:2, Vítkovice prohrály s Chomutovem 0:3, Zlín s Mladou Boleslaví 2:4 a Olomouc zvítězila nad Plzní 3:2.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

(Zleva) karlovarský brankář Tomáš Závorka, útočník Sparty Petr Kumstát a obránce Michal Gulaši.

Článek
Fotogalerie

Sparta poslední vzájemné měření sil vyhrála letos v lednu ještě v holešovické aréně vysoko 9:1, ale hned v úvodní minutě na ledě do té doby posledního týmu soutěže dvakrát inkasovala. O nejrychlejší gól této sezóny se postaral už v 16. sekundě Tomáš Rachůnek, v čase 0:53  překonal Pöpperleho Bartek. Sparta sice ještě do konce úvodní třetiny srovnala, ale v prostřední části se na ni svalila čtyřgólová lavina.

Karlovy Vary ožily, otřesenému soupeři nasázely více gólů než v předchozích třech zápasech dohromady, po dvou trefách si připsali Bartek a Marosz. Spartě nepomohlo ani střídání brankářů. Pražané v západočeském lázeňském městě nemají na růžích ustláno, v minulé sezóně zde prohráli oba zápasy a klubové vedení tehdy dokonce sáhlo k tvrdým pokutám. Sparta i přes nedělní porážku zůstala v čele tabulky, vede už ale jen díky lepšímu skóre před Libercem, Chomutovem a Brnem.

Podobně jako Energie se prvních bodů v letošním ročníku dočkaly i Pardubice. Nad finalistou z minulé sezóny Třincem zvítězily tentokrát 4:1, šanci na čisté konto pokazil brankáři Kristanovi až Kreps. O tom, jak je tato výhra pro Východočechy cenná svědčí fakt, že nad Oceláři vyhráli teprve druhé z posledních devíti utkání.

Bitvu na stadiónu Ivana Hlinky začal lépe Litvínov, ale Kometa dvěma trefami skóre otočila. Nerozhodný stav po dvou třetinách zajistila Gulova střela v přesilovce, nicméně ani ta nakonec nespasila úřadujícího mistra od třetí prohry za sebou. Utkání rozhodl v 58. minutě gól Viléma Buriana v oslabení.

Veselému jubileum zhořklo

Jubilejní 1000. zápas v nejvyšší tuzemské soutěži zhořkl Ondřeji Veselému. Byl to sice právě zlínský kapitán, kdo na začátku závěrečné třetiny v přesilovce strhl vedení v souboji s Mladou Boleslaví na 2:1 pro domácí. Do konce už však byli střelecky úspěšní pouze hosté, a to dokonce třikrát. Zlín tak svoje fanoušky nepotěšil, prohrál i druhý domácí duel v sezóně a propadl se až na dno tabulky.

To liberečtí hokejisté se rychle oklepali z porážky v úvodním kole. Bílí Tygři v neděli vyhráli už potřetí za sebou, tentokrát 4:2 nad Hradcem Králové, přestože po první třetině prohrávali 0:2. Domácí ale využili tři přesilovky a vítězný gól vstřelil osmnáctiletý útočník Dominik Lakatoš, pro něhož to byl první přesný zásah v extraligové kariéře.

Tři výhry za sebou zdobí také nováčka z Chomutova, kde si jistě mnou ruce nad angažováním Romana Červenky. Podobně jako v pátek proti Pardubicím i dnes reprezentační útočník dvakrát přihrával a jeho bývalý parťák ze Slavie Michal Vondrka se dvakrát střelecky prosadil. Piráty drží i brankář Miroslav Kopřiva, jenž ve Vítkovicích udržel první čisté konto v sezóně a v posledních třech utkáních inkasoval jen dva góly.

Poprvé v sezóně naplno bodovali hokejisté Olomouce. Náskok Plzně nejprve dvěma góly v rozmezí pouhých 19 sekund zlikvidovali a otočili skóre Kucharczyk s Lašem, výhru domácím nakonec zajistil v 52. minutě slovenský útočník Tomáš Mikúš, jenž v pátek rozhodl o dvoubodovém zisku Hanáků na ledě Mladé Boleslavi.

Hokejová Tipsport extraliga - 4. kolo:
Liberec - Hradec Králové 4:2
Branky: 26. Ševc, 36. Krenželok, 37. Lakatoš, 55. Vampola  - 2. Pilař, 18. Kukumberg
Vítkovice - Chomutov 0:3
Branky: 20. a 45. Vondrka, 12. Hovorka
Zlín - Mladá Boleslav 2:4
Branky: 34. T. Sýkora, 45. Veselý - 9. D. Výborný, 46. Bárta, 47. Pacovský, 60. M. Látal
Olomouc - Plzeň 3:2
Branky: 40. Kucharczyk, 41. Laš, 52. T. Mikúš - 11. Marcel Hossa, 41. J. Sýkora
Litvínov - Brno 2:3
Branky: 8. Hanzl, 39. Gula - 9. Ostřížek, 32. V. Němec, 58. V. Burian
Pardubice - Třinec 4:1
Branky: 10. Čáslava, 29. P. Sýkora, 33. Gregorc, 51. Havlík - 35. Kreps
Karlovy Vary - Sparta 6:3
Branky: 23. a 25. Marosz, 1. a 30. Bartek, 1. T. Rachůnek, 33. Haščák - 8. Sabolič, 14. A. Kudrna, 45. Kumstát

Reklama

Související témata: