Hlavní obsah

Zlín potrestal Murína za posunutí branky v zápase s Plzní

Zlínský hokejový brankář Igor Murín se dočkal prvního trestu za nesportovní chování v nedělním extraligovém zápase proti Plzni. Slovenský gólman úmyslně posunul branku a zabránil tak Západočechům ve vstřelení regulérní branky. Vedení HC Hamé jej za to potrestalo pokutou v řádech několika desítek tisíc korun a ještě může počítat s trestem od vedení soutěže.

Článek

"Jedná se o osobní selhání jednotlivce, čímž poškodil dobré jméno zlínského hokejového klubu. HC Hamé dlouhodobě ctí podmínky fair-play a tvrdě se distancuje od výroku samotného gólmana, že jeho jednání je součástí taktiky," uvedl prezident klubu Leoš Novotný v prohlášení zlínského klubu.

Plzeňští vstřelili gól ve druhé třetině za stavu 1:1 v přesilové hře pěti proti třem, ale slovenský sudí Juraj Konc ho neuznal kvůli posunuté brance. Tu již dříve při vhazování v útočném pásmu Zlína vychýlil Murín a po zápase se k tomu také přiznal. Navíc uvedl, že svůj prohřešek nepovažuje za nic vážného, neboť se jednalo o součást taktiky.

Bylo rozhodnutí Zlína vůči svému brankáři správné?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Jeho krok, který představitelé Plzně i další hokejoví činovníci tvrdě kritizovali, bagatelizoval i trenér Ernest Bokroš. Toho ale klub nepotrestal. "Vše jsme řešili i s Ernestem. Vzhledem k tomu, že on ale Igora nenabádal, aby něco podobného dělal, jsme jej nepotrestali," řekl tiskový mluvčí HC Hamé Přemysl Vícha. Vyjádření trenéra po zápase přesto Zlínští nepovažují za moc šťastná.

Trest přijde i od vedení soutěže

Dnešní rozhodnutí zlínského klubu nic nemění na tom, že se Murínovým chováním bude v příštích dnech zaobírat i disciplinární komise extraligy. I díky oficiálnímu protestu Plzně. Ředitel soutěže Stanislav Šulc podle pondělního vyjádření pro ČTK jeho jednání považuje za vrcholně nesportovní.

"Podle popisu, který mám, se jedná o velmi hrubé nesportovní chování, i když zlínský gólman to popisuje jako součást taktiky. Je to vrcholně nesportovní. Uvidím, jaký budou mít názor další členové disciplinární komise," řekl Šulc.

Jaký trest může nejlepší brankář soutěže podle statistik dostat, však nechtěl předjímat. "Na podobný případ pravidla a disciplinární řád nepamatují. Budeme to řešit tedy zřejmě jako nesportovní chování," prohlásil ředitel soutěže. Konečný verdikt by měl být znám do pátečního pokračování extraligy.

Rozhodčí: Od Murína to bylo nefér

Ke vzniklé situaci se dnes na internetovém serveru hokejportal.sk vyjádřil i hlavní rozhodčí Konc. "Byl jsem v tom úplně nevině a vůbec se necítím jako viník. Ve chvíli, kdy došlo k posunutí branky, se vhazovalo na druhé straně hřiště. Když se potom hra přesunula před zlínskou branku, nedalo se to postřehnout, protože šlo o milimetry," řekl Kunc, jenž gól po konzultaci s kolegou u videa podle pravidel neuznal. "A udělit trest na základě videa nejde," podotkl.

Přesto ze vzniklé situace moc nadšený nebyl. "Celé to považuji za nefér. O to více, že to udělal Slovák Slovákovi," dodal Konc.

Reklama

Související témata: