Hlavní obsah

Réwayova show v nájezdech! Má tak rychlou kličku, že bych musel mít přes dva metry, smekal Svoboda

Praha

V úterý si do něj jeho trenér Josef Jandač lehce rýpl, že nedokáže pravidelně opakovat dobré výkony, páteční večer však hokejovému útočníkovi Sparty Martinu Réwayovi patřil. V extralize se proti Hradci Králové rozjel hned ke třem nájezdům a všechny s ledovým klidem a bekhendovou kličkou proti brankáři Adamu Svobodovi proměnil. „Réway v nájezdech exceloval, díky němu máme druhý bod,“ musel uznat Jandač po vydřené výhře 4:3 po nájezdech.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sparťanský útočník Martin Réway (vpravo) překonává v samostatných nájezdech královéhradeckého brankáře Adama Svobodu.

Článek
Fotogalerie

Druhá série nájezdů, klička do bekhendu a gól. V té čtvrté byl pod tlakem, musel proměnit a stejnou fintou se mu to povedlo. Pátá série jako přes kopírák, takže si pak Réway mohl v O2 areně užívat, jak fanoušci vyvolávají jeho jméno.

„Na tréninku mi nájezdy docela jdou, tak jsem čekal, že na jeden půjdu," říkal dvacetiletý slovenský útočník. „Věděl jsem, co udělám napoprvé, pak už je o štěstí, jestli se vám podaří brankáře nalákat na jednu stranu a zakončit na druhou. Dneska se mi to povedlo," radoval se pražský rodák, který ani při jednom ze tří pokusů netrpěl nervozitou.

„Před třetím mi říkal Jarda Hlinka (kapitán Sparty), ať jdu a nic si nedělám z toho, kdybych třeba nedal," popisoval dění na střídačce Réway, jemuž se podobný kousek povedl vůbec poprvé v seniorské kariéře. „Možná v dorostu Sparty jsem zažil něco podobného, ale nejsem si tím moc jistý."

Svoboda: Réway? Je to pan hokejista!

Před jeho uměním po zápase smekal i nebohý Adam Svoboda. „Réwaye jsem až dosud vídal spíš jen v televizi a vím, že je hrozně šikovnej. Teď to potvrdil, třikrát mě krásně ochcal, jak se říká. Ani jednou mě sice nevykoupal, ale on má tak rychlou kličku, že bych musel mít dva a půl metru, abych se tam dostal. Navíc má strašnou ránu i z bekhendu. Jak jsem malý, musel bych jít k tyči napřed, ale to by zase stáhl puk na druhou stranu," říkal Svoboda, že ani pár minut po skončení nájezdů neví, jestli mohl něco udělat lépe, aby alespoň jednomu gólu zabránil.

„Je to pan hokejista, klobouk dolů před ním. Na svůj věk je neskutečně vyzrálej a trpělivěj. Fakt je dobrej a musím sportovně uznat, že dneska jsem prohrál," přiznal Svoboda, kterému jak na Réwaye vyzrát radil spoluhráč Karel Pilař, jenž poslední tři sezóny odehrál právě ve Spartě. Marně.

Královehradecký kouč Peter Draisaitl ani po druhém úspěšném pokusu Réwaye neuvažoval, že by zkusil Svobodu nahradit dvaadvacetiletým Pavelkou. „Moc nevěřím na to, abych poslal do brány studeného gólmana. Když to vyjde, vypadá to dobře, jenže když ne, vypadáš jako debil."

Před nastaveným zrcadlem Hradec obstál

Sedmatřicetiletý Svoboda při zranění brankářské jedničky Kacetla absolvoval svou soutěžní premiéru v dresu Hradce Králové. „Beru to jako obměnu generací, ale rozhodně nedám Kácovi nic zadarmo, moc dobře to ví. Vlézt do branky, když je Káca unavený nebo si chce odfrknout, je přesně moje role a musím být mužstvu platný. Dneska jsem si to užíval a klobouk dolů před kluky. Před tím výkonnostním zrcadlem, které nám dnes Sparta nastavila, jsme určitě obstáli. Bod je zlatej."

Réway si zase cenil, že Pražané hned třikrát dokázali smazat jednobrankové manko na soupeře. „Hradec přehustil střed hřiště, urputně bránil a strašně těžce se přes něj procházelo. Zvlášť, když vedl. Tyhle dva body jsou o dost cennější než vyhrát 5:2."

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec