Hlavní obsah

Růžičkovi vyšel tah se Strmeněm a nováček zdolal mistra

Chomutov

Pikantní souboj nabídlo severočeské derby hokejové extraligy mezi nováčkem a úřadujícím mistrem ve vyprodané chomutovské SD Areně. V roli trenérských soupeřů se vůbec poprvé potkali kouč domácích Vladimír Růžička a asistent litvínovského trenéra Ondřej Weissmann, kteří ještě na jaře vedli českou reprezentaci na mistrovství světa a dříve devět sezón společně působili v pražské Slavii.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Vlevo litvínovský Tomáš Frolo, v souboji s ním Jan Rutta a brankář Jan Strmeň z Chomutova.

Článek

Spokojenější byl Růžička, jehož tým vyhrál 1:0 gólem Kämpfa a hrdinou zápasu se stal chomutovský brankář Strmeň, který při svém druhém startu v extralize vychytal čisté konto.

„Musím vyzdvihnout bojovnost hráčů a výkon brankáře. Všichni tři si vedou v sezóně výborně. Ale Míra Kopřiva měl v týdnu zdravotní problémy, v Liberci dostal šanci Hanuljak a teď jsme gólmany znovu prostřídali. Věděli jsme, že Litvínov je hodně technické mužstvo. Proto jsem postavil Strmeně, který je vysoký, má rychlé nohy a spolehlivostí přispěl k vítězství," liboval si Vladimír Růžička.

Poprvé byl trenérským aktérem derby mezi Chomutovem a Litvínovem, kde strávil převážnou část hráčské kariéry. Jako kouč vedl proti Litvínovu od roku 2000 pražskou Slavii, nyní Piráty. „Před zápasem jsem to nevnímal. Ale během utkání jsem poznal, že si to fanoušci užívají. Byli jsme šťastnější. Nevím, jestli nás výhra po třech porážkách nakopne, rozhoduje gól," přemítal Růžička.

Už v neděli ho čeká další prestižní souboj v Brně proti Kometě, vedené Aloisem Hadamczikem. „Média to probírají, ale soustředím se jen na zápas. Jedeme tam s cílem, abychom získali nějaké body na horké půdě," tvrdil chomutovský trenér.

Strmeň zastínil Januse

Brankář Jan Strmeň zažil proti Litvínovu parádní večer. „Vyhráli jsme díky klukům v poli. Od začátku mi pomáhali, navíc štěstí stálo při mně. Že budu chytat, jsem se dozvěděl ve středu a samozřejmě jsem byl nervózní. Snažil jsem se na to nemyslet. Při trestném střílení Hübla jsem se díval na puk a čekal jsem, až bude u mě blíž, trefil mě do betonu," usmíval se nový muž v extralize.

Chomutovský gólman, který předtím nastoupil pouze na čtyřiatřicet minut v Olomouci, zastínil při své domácí premiéře svůj protějšek Jaroslava Januse, po jehož chybné rozehrávce dal Chomutov rozhodující gól. Litvínovský brankář vyhodil puk přesně na hokejku Marka Tomici a jeho nahrávku usměrnil David Kämpf do sítě.

Ondřej Weissmann netajil zklamání: „Bohužel rozhodla jediná hrubá chyba gólmana, ať je to, jak chce. Z toho jsme inkasovali. Janusovi rozehrávky zakazovat nebudeme, doufáme, že si je zakáže sám. Navíc se nám nedaří proměňovat šance. Měli jsme jen jednu přesilovku a bez gólu se vyhrát nedá."

Reklama

Související témata: