Hlavní obsah

Mistr se zmítá v krizi a hledá cestu ven

Martin Kézr, grgSport.czPrávo

Loni byli hokejisté Pardubic ozdobou domácí extraligy a oslavné křepčení po zisku mistrovského titulu přál sympatickému týmu nejeden fanoušek konkurenčního mužstva. Nyní jsou ale většině z nich pro smích, úřadující šampion se potácí u dna tabulky a hráči jsou nervózní ze zápasu se Vsetínem. Ze soupeře, který je beznadějně poslední.

Foto: Sport.cz

Hokejistům Pardubic se v současnosti nedaří.

Článek

Jenže v neděli Valaši senzačně porazili Spartu a pokud by uspěli i v Pardubicích, zřejmě by to zlomilo vaz trenérovi Východočechů Vladimíru Martincovi. Z pěti posledních zápasů vyhráli pardubičtí hokejisté jediný a klesli až na dvanáctou příčku extraligové tabulky. Mužstvu chybí zraněný brankář Ján Lašák, ale především se nedaří hráčům v útoku.

Skončí po zápase se Vsetínem trenér Martinec?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Zatím marně hledáme cestu z krize. Celý tým se ocitl pod velkým tlakem, dostali jsme se někam, kde jsme rozhodně neměli být," uznává Martinec. "V situaci, do které jsme se dostali, bereme všechna utkání jako existenční. Většinou když se nedaří, tak za to mohou trenéři, to už patří k této profesi," přiznává Martinec. Týmu podle něj nechybí nasazení, spíš hledá pohodu a ničí ho chabá koncovka.

Trápení s góly

V sedmi posledních zápasech Pardubičtí vstřelili pouze jedenáct branek, ve dvou případech vyšli dokonce úplně naprázdno. Tatam je střelecká forma Michala Mikesky a  nové posily Jana Čalouna. Ten je se ziskem 16 bodů (7+9) nejproduktivnějším hráčem týmu, ale v tabulce kanadského bodování celé soutěže mu patří až 36. místo. Více než pět branek dokázali kromě něj za celou sezónu vstřelit pouze Rolínek a Mrázek.

"Musíme začít hrát trpělivěji a zodpovědně v obraně a důrazněji v koncovce. Vše je o poctivé práci. Když bude každý jezdit, začneme dávat i branky," snaží se Martinec najít recept, co udělat pro zastavení nezdarů. Nepomáhají ani různé kejkle se složením útoků, nevýraznou řadu Čaloun, Mikeska a Lubina dokonce při posledním domácím zápase kouč stáhl, ale zlepšení bylo jen chvilkové a do výsledku se nepromítlo. "Pořád věřím, že se hráči do toho dostanou a začnou skórovat," doufá.

Změny v kádru?

"Loni byla s Hejdukem, Bulisem, Hemským a Průchou síla v útoku přece jen jiná než letos. Hlavně doma zbytečně rozdáváme body. Vůbec nejdou přesilovky, nadřeme se na každý gól, střelecká produktivita je jalová," míní trenér, který i v případě neúspěchu může na lavičce Pardubic zůstat. V tom případě by totiž došlo na řešení, po kterém by kádr zřejmě opustili někteří hráči.

"Kluci makají, ale na ledě to nepřináší žádný efekt. Zabředli jsme do herní mizérie a nepřeje nám štěstí," lituje kouč, jenž má případně představu, kteří hráči by měli tým opustit.  K variantě hráčského zemětřesení se ostatně přiklání i generální manažer týmu Zbyněk Kusý, který se dnes vrátil z inspekční cesty po NHL s reprezentačním trenérem Aloisem Hadamczikem.

Špatné výsledky fanoušky neodradily

Alespoň jedna věc může hokejistům Pardubic dělat radost. I přes nevyrovnané výsledky se stále mohou pyšnit nejvyšší návštěvností v extralize. Do místní Duhové Areny si v letošním ročníku našlo cestu 124 555 fanoušků, což je o více jak 40 tisíc více, než mají druhé Vítkovice a o 45 tisíc více, než chodí do Sazka Areny na Slavii. V průměru si nenechá ujít hokejové zápasy v Pardubicích návštěva 8304 fanoušků.

Reklama

Související témata: